Резултатите от проучване на реални данни, събрани от преносимите устройства

...
Резултатите от проучване на реални данни, събрани от преносимите устройства
Коментари Харесай

Ежедневните разходки намаляват риска от хронични заболявания

Резултатите от изследване на действителни данни, събрани от портативните устройства на 6042 души в Съединени американски щати демонстрират, че правенето на повече крачки всеки ден в действителност може да понижи риска от развиване на избрани типове болести, съобщи " ScienceAlert ".

Затлъстяването, диабетът, високото кръвно налягане, депресията и сънната апнея са някои от здравословните проблеми, които могат да бъдат избегнати посредством увеличение на броя и интензивността на ежедневните крачки, съгласно резултатите от това последно изследване.

Въпреки че предходни изследвания са стигали до сходни изводи, това е първото проучване, което се основава на търговски устройства за следене на интензивността, които нормално се употребяват в всекидневието и са свързани с електронни здравни досиета (ЕЗД). В този случай като част от изследователската стратегия " Всички ние " на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати.

Тези данни дават " нови, емпирични доказателства за равнищата на интензивност, свързани с риска от хронични болести, и допускат, че консолидираното на данни от търговски устройства в ЕЗД може да бъде скъпо за подкрепяне на медицинските грижи ", пишат откривателите в своя оповестен документ.

Извадката се основава на хора, които са носили личния си Fitbit в продължение на 10 или повече часа на ден в продължение на най-малко шест месеца.

След това броят на дневните стъпки и интензивността (определени като стъпки в минута) са съпоставени с честотата на болесттите в групата и съпоставени с честотата на болесттите в общата популация.

Резултатите демонстрират, че с увеличението на броя на стъпките рискът от множеството болести понижава. Изключение вършат хипертонията и диабетът - в тези два случая, откакто хората доближат към 8000-9000 крачки дневно, изгодата от увеличението на броя на крачките се намалява.

Изглежда, че към 8200 крачки и повече са най-благоприятното място за съществено понижаване на риска от болести, в това число затлъстяване, сънна апнея, гастроезофагеална рефлуксна болест ( GERD) и тежки депресивни разстройства.

Изследователите открили също по този начин, че при хората с наднормено тегло, които усилват дневния си брой крачки от 6 000 на 11 000, вероятността да затлъстеят е с 64% по-малка, в сравнение с при тези, които поддържат същия брой крачки на ден.

Въпреки че тази статистика не демонстрира директна причинно-следствена връзка (има и доста други фактори), връзката е задоволително мощна, с цел да покаже, че правенето на повече крачки всеки ден и увеличението на интензивността до по-бързо движение може да понижи риска от болести.

Предишни изследвания са следили физическата интензивност за къси интервали от време благодарение на устройства от проучвателен клас и са разглеждали здравните резултати години или даже десетилетия по-късно. Това ново проучване е съумяло да проучва данни за интензивността за години, събирани всекидневно от личните портативни устройства на пациентите и свързани с настоящите диагностични записи.

" Въпреки че се губи известна акуратност сред устройствата от научноизследователски клас и комерсиалните устройства, данните от последните могат да се обобщят в огромна степен за огромна част от обществото, което има такива устройства ", пишат откривателите.

При това хората, взели участие в изследването, са били относително млади, най-вече дами и с висше обучение, които са имали устройства Fitbit и приблизително са били по-активни от множеството възрастни. Но създателите на проучването считат това за позитивно.

" Фактът, че успяхме да открием постоянни връзки сред крачките и инцидентното заболяване в тази дейна извадка, допуска, че могат да съществуват още по-силни връзки при по-заседнало население. "

Сега те са подготвени да проведат още проучвания, като употребяват по-големи и по-разнообразни извадки от хора, в това число такива с равнища на интензивност, които в по-голяма степен отразяват общото население.

Въз основа на предходни изследвания се стига до консенсус, че изминаването на няколко хиляди крачки на ден е задоволително, с цел да ви помогне да живеете по-дълго - и даже инцидентните и спорадични прояви на интензивност могат да бъдат потребни, както и плануваното и поредно вървене.

Изследователите, които стоят зад новото изследване, считат, че ежедневните разходки могат да бъдат включени като част от персонализираните здравни проекти, като потребителските устройства за носене и обвързваните с тях приложения са задоволително положителни, с цел да обезпечат непрекъснато наблюдаване.

" Въпреки че е належащо валидиране в по-разнообразна извадка, тези резултати дават действителна доказателствена база за клинични насоки във връзка с равнищата на интензивност, които са нужни за понижаване на риска от заболяване ", пишат откривателите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР