Резултатите от изследване на насилието, основано на пол EU-GBV, 2021,

...
Резултатите от изследване на насилието, основано на пол EU-GBV, 2021,
Коментари Харесай

НСИ с данни за броя на жените, преживели физическо или сексуално насилие у нас

Резултатите от проучване на насилието, учредено на пол EU-GBV, 2021, в което се е присъединил и Националният статистически институт, демонстрират, че 11,9 на 100 от дамите на възраст 18 - 74 година са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни, без значение кой е причинителят и каква е връзката посред им.

Две от три дами смятат, че насилието над дами от страна на интимните им сътрудници в България се среща доста или много постоянно, демонстрира проучването, оповестено в днешния Международен ден за битка с насилието над дами.

Физическото принуждение, в това число закани за такова, е по-разпространено (8,5 на сто) в съпоставяне със половото (3,4 на сто). Младите дами по-често споделят за своите нежелани прекарвания. С повишаване на възрастта относителният дял на дамите, претърпели физическо или полово принуждение, без значение от причинителя, понижава.

В взаимозависимост от това по кое време се е случил последният епизод на един от двата типа принуждение, разпространяването е следното: през последните 12 месеца - измежду 2,9 на 100 от дамите на възраст 18 - 74 години; през последните 5 години - измежду 5,9 на сто; през целия живот като възрастен - измежду 11,9 на 100.

Младите дами (на възраст сред 18 и 29 години) са изложени на максимален риск от принуждение от съкровен сътрудник. Всяка трета жена на възраст 18 - 29 година е била насилвана от сегашен или някогашен сътрудник (36,3 на сто); съвсем всяка десета жена (9,5 на сто) е претърпяла физическо (включително заплахи) или полово принуждение от лица в семейството. 12,2 на 100 от дамите са претърпели полов тормоз на работното място от мъж, с който са в професионални взаимоотношения, 28 на 100 са претърпяли физическо или прочувствено принуждение в детството си от един от двамата родители.

В отговор на все по-нарастващата нужда от статистически данни за разпространяването на насилието над дами Националният статистически институт се включи в работата по план, иницииран от Европейската комисия, за осъществяване на проучване и обезпечаване на такава информация. Изследването е извършено в интервала ноември 2021 - февруари 2022 година измежду дами на възраст 17 - 84 години. Основният способ за събиране на данните е изявление " лице в лице " благодарение на таблет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР