Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за България трябва да доведе

...
Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за България трябва да доведе
Коментари Харесай

Радев иска веднага избори, но се съмнява в честността им

Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за България би трябвало да докара до избори незабавно, съобщи през днешния ден във Варна пред публицисти президентът Румен Радев. В същото време той изрази мощни подозрения, че Изборният кодекс, на който безрезултатно наложи несъгласие, може да подсигурява честността им.

Според Радев резолюцията е развенчала пропагандните тези на ръководещите, че страната върви по пътя на европейското бъдеще, а и че те самите срещат всеобхватно утвърждение в Европейски Съюз. Под лозунгите лъснали корупцията и моралното проваляне. В дебатите било посочено пагубно ниското доверие в българския парламент. " От тази обстановка се излиза с бързи, почтени избори, които да образуват незабавно нов парламент с нужното доверие. Парламент да излъчи ръководство, което дава отговор на европейските прринципи за бистрота, отчетност, отговорност - да върне евопейския и либерален образ на България ", съобщи Радев.

Запитан обаче от публицисти дали Изборният кодекс ще подсигурява честността на вота, президентът сподели, че депутатите са пропуснали опцията да поправят решенията си след ветото. И изрази съмнение относно безпорядък, операции с недействителни бюлетини, ръчно преброяване и така нататък " За страдание се отваря вратата за всевъзможни операции на изборите и оборване, което не е добре ", съобщи той. И напомни за клипове в интернет с инструкции за преобразяване на бюлетини в недействителни, явно намеквайки за сходно видео на някогашния пловдски кмет от ГЕРБ Иван Тотев.

Във Варна Радев посети Икономическия университет, точно там бе срещата му с медиите. След репортерски въпрос той съобщи, че младежите в България знаят всичко за протичащото се в страната и ги прикани да излязат да гласоподават на идващите избори. На провокативен журналистически въпрос какво ще се случи, в случай че вотът бъде извоюван от ГЕРБ, президентът отвърна, че не може да гадае и не желае да образува мнение. " Изборите по тази причина са избори - всеки да излезе и изрази своята воля ", сподели той. И добави, че предизвикателство са и корпоративният и манипулираният избор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР