Резервите от каменна сол в голямото находище на този минерал

...
Резервите от каменна сол в голямото находище на този минерал
Коментари Харесай

Защо Соледар: 15 милиарда тона каменна сол за 1000 години напред

Резервите от каменна сол в огромното находище на този минерал близо до украинските градове Артьомовск (Бахмут) и Соледар доближават съгласно оценки над 15 милиарда тона. При настоящето движение на рандеман те ще стигнат за повече от хиляда години.

Това споделя в петък пред ТАСС Андрей Белодедов, завеждащ катедра " Минно дело " в Южноруския държавен политехнически университет.

" Артьомсол " има четири настоящи солни шахти в това находище; през последните 10 години оттова идваха годишно по към 7 милиона тона. Солта от Артьомовск и Соледар е с по-високо качество от добиваната в някои съветски залежи от района като езеро Баскунчак в Астраханска област, споделя специалистът.

" Артьомсол " е най-голямото в Европа дружество за рандеман на каменна сол. Седалището на компанията е в Соледар, град от украинската Донецка област на територията на самопровъзгласилата се проруска сепаратистка Донецка национална република (ДНР), чието присъединване Москва разгласи през септември. В Украйна компанията бе държавен монополист в производството на сол.

В края на май 2022 година украинското издание " Економична истина " заяви, че по думите на и. д. шеф на " Артьомсол " Виктор Юрин предприятието е спряло работа. Към този миг измежду непрекъснатите му клиенти са били Унгария, Полша, Грузия, Молдова, Азербайджан и Румъния.

През нощта против сряда шефът на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи, че силите ѝ са поели надзор над Соледар, където през последните дни се водят яростни боеве. По-късно военното министерство в Москва уточни, че съветски войски са блокирали града откъм север и юг, а в самия Соледар се водят борби. Според депутата от Народното събрание на ДНР Андрей Баевски, представен от ТАСС, съветската войска към момента се бори с украинската формация от района.

Тази заран заместник-министърката на защитата на Украйна Ганна Маляр съобщи, че украинските сили удържат позициите си. " Нощта в Соледар беше гореща, сраженията не престават. Врагът струпа съвсем всички свои съществени сили на донецкото направление, като интензитетът на офанзивата продължава да е огромен. Нашите бойци самоуверено удържат позициите си ", написа Маляр в " Телеграм ".

Съединени американски щати считат, че ръководителят на съветската Частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин се интересува от поемането на контрола върху добивите на сол и гипс от мините край следения от Украйна град Бахмут, съобщи предходната седмица чиновник на Белия дом, представен от Ройтерс.

Има индикации, че " обсесията " на Пригожин от Бахмут е материално стимулирана, означи американският представител.

Съединени американски щати и преди са упреквали съветските наемници в това, че експлоатират естествените запаси в Централноафриканската република, Мали, Судан и на други места, с цел да подкрепят финансирането на войната на Москва в Украйна. Си Ен Ен заяви, че Кремъл, в сговор с военната хунта на Судан, изнася скрито злато, добито в тази страна под надзора на ЧВК " Вагнер ". Русия изрично отхвърля тези изказвания, написа

На фотографията: Една от солните шахти в Соледар
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР