Резерв в края на март 9,9 милиарда лв. Големи плащания

...
Резерв в края на март 9,9 милиарда лв. Големи плащания
Коментари Харесай

Асен Василев отговори на Людмила Петкова за фискалния резерв

" Резерв в края на март 9,9 милиарда лева Големи заплащания направени при започване на април: 1,6 милиарда към БЕХ за дълга на " Топлофикация " и 1,5 милиарда за погашение на пенсиите през април. Очакваните данъчни доходи през април са 3,9 милиарда лева и идват на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху приходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност запасът се мери постоянно към края на месеца. Така че в края на април се чака той да е отново над 9 милиарда лева "

Така някогашният финансов министър Асен Василев разяснява във Facebook думите на сегашния Людмила Петкова, която през днешния ден встъпи в служба, видя vesti.bg. 

Тя съобщи, че по данни на Българска народна банка фискалният запас към 8 април е 6,689 милиарда лв..

" Трудно ми е да допускам, че госпожа Петкова, която също получава ежедневните информации от дирекция “Държавно богатство ” не знае тези обстоятелства. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от " страната банкрутира " и " ще умрем от мраз ", акцентира Василев.

По-рано през днешния ден служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова заяви пред публицисти, че по данни на Българската национална банка равнището на фискалния запас по сметки в Българска народна банка и банки към 8 април е в размер на 6,7 милиарда лв.. От тази сума 4 милиарда лева са средствата на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система, така наречен " Сребърен фонд ", и в действителност разполагаемите парични средства са 2,7 милиарда лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР