Рейтинговата агенция Мудис повиши за първи път от 8 години

...
Рейтинговата агенция Мудис повиши за първи път от 8 години
Коментари Харесай

Мудис ни зарадва с новина, чакана 8 години

Рейтинговата организация Мудис увеличи за първи път от 8 години вероятността на кредитния ни рейтинг от постоянна на позитивна, което е  следващо доказателство, че стопанската система е в напредък, а  финасовата политика - постоянна.

Агенцията подчертава върху подобряващите се фискални индикатори и благоразумна политика. В последните  години са присъщи възходящи бюджетни остатъци, устойчиво понижение на държавния дълг, усъвършенстване на кредитоспособността и забележителен фискален запас, написа в оценката на Мудис. Прогнозите на нейните специалисти са, че през идната година остатъците в хазната ще са в границите на 0,8 процента  от Брутният вътрешен продукт, а държавния дълг няма да задмине 19 % от него. Също по този начин, че растежът на стопанската система ще се резервира на нивата  над  3 %.

Икономическият растеж ще бъде подсилен и от няколко значими инфраструктурни планове, като автомагистралите Хемус и Струма, ж.п.линията София-Пловдив, както и от предстоящо по-високо асимилиране на еврофондовете, разясниха от финансовото министерство. Експертите на Владислав Горанов напомнят и за възходяща конкурентноспособност на българската стопанска система, подкрепена от рекорден експорт и остатъци по настоящата сметка на бюджета, което пък е белег за структурни усъвършенствания.

Дългосробинят кредитен  рейтинг в задгранична и локална валута, който ни дава организация Мудис, остава Baa2. За финален път той беше вдигнат през 2011 година, само че в този момент за първи път получаваме сигнал, че имаме късмет за ново повишаване, в случай че запазим темповете на стопанската система и  увеличим тези  на структурни и институционални промени.

Положителната оценка на Мудис идва единствено седмица откакто друга кредитна организация - Фич,  също удостовери позитивната вероятност за България.

С днешната оценка, България остава в топ 6 на страните с най-голям кредитен рейтинг в Централна и Източна  Европа в  класацията на Мудис,  след Чехия, Словакия, Полша,  Литва и Латвия. На нашето равнище е  Румъния, след нас е  Унгария.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР