Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът

...
Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът
Коментари Харесай

Рейтингът на Путин продължава да пада

Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде невредим " - президентът на Русия към този момент понася наред с останалите управляващи последствията от утежняването на живота в страната, написа "Ведомости ".

Първото за годината изследване на социологическия център ВЦИОМ демонстрира, че спадът в рейтинга на Путин продължава - доверие му гласоподават 33,4 на 100 от участниците в допитването против 36,5 на 100 от участниците в същото изследване от 29 декември м. година Това е най-ниският индикатор от януари 2006 година - най-старата дата от листата с сходни анкети на уеб страницата на ВЦИОМ. Много повече са интервюираните, одобряващи активността на съветския президент, само че и техният дял понижава - 62,1 % против 64,6 на 29 декември, показва вестникът, представен от Би Би Си.

Сред главните аргументи са повдигането на Данък добавена стойност при започване на януари и поскъпналите комунални услуги, както и миналогодишната промяна, вдигнала възрастта за пенсия в Русия, изяснява социологът Григорий Кертман от организация ФОМ. "Хората имат дълга почивка, доста поддържат връзка между тях, повече са възможностите да чуят рецензии ", добавя той.

Няма никакъв срив на доверието към Путин - то постепенно понижава след пенсионната промяна, счита шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. "Няма положителни вести, които да сочат, че животът се трансформира към по-добро. След няколко години на рецесия хората имаха упования, че заплатите ще се усилят, че пенсиите също ще се усилят, а в действителност имаше повишаване и неприятни вести като пенсионната промяна и глобите ", напомня аналитикът.

Настроението нормално се подвига по Нова година, само че в този момент не стана по този начин - нямаше подтик за повишение на общественото самочувствие, установи съветският социолог. Хората в Русия са останали с малко пари, даже за новогодишната софра са похарчили с по хиляда рубли по-малко от предната година - "и не тъй като няма повишаване, а тъй като има паника за бъдещето ", прибавя той. След пенсионната промяна хората в Русия стартират да адресират претенциите си непосредствено към президента, а не към по-нископоставените управляващи. Расте отчуждаването от властта на част от обществото, отслабват очакванията, възлагани на властта и на президента. Общо е разочарованието в обществения темперамент на страната ", разяснява политологът Александър Пожалов, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента има развой на "разбожествяване на Путин " - по-рано елементарните хора в Русия виждаха в него оня, който им носи популярност и великолепие, а през днешния ден хората частично го считат за провинен за проблемите, трансферират върху него и негативите, свързани с държавното управление, отбелязва наблюдаващият Николай Петров. Според него е настъпил повратен миг за властта в Русия, изискващ героични старания в поддръжка на намаляващата легитимност на Путин, споделя Петров, представен от "Ведомости ". "Другият излаз е стягане на гайките. Кремъл би трябвало да избере тактика, тъй като това може да повлияе и на събитията през 2024 година ", когато ще завърши новият мандат на Путин, предизвестява специалистът. "С такива рейтинги може и да караш нататък, само че мъчно се подхващат съществени дейности за трансформиране на режима - рейтингът пада освен в очите на елементарните хора, само че и на елитите ", счита съветският специалист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР