Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал с 10

...
Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е спаднал с 10
Коментари Харесай

10% пада рейтингът на Меркел шест седмици преди изборите

Рейтингът на немския канцлер Ангела Меркел е понижен с 10 процентни пункта шест седмици преди изборите. Според оповестено през днешния ден проучване на организация Infratest Dimap рейтингът на немския канцлер се е открил на 59 %, написа Welt, поръчал изследването.

Под 60% от гласоподавателите считат, че Меркел си прави работата добре, което е с 10 % по-малко в съпоставяне единствено с предишния месец.

Тя изостава от финансовия министър Волфганг Шойбле, въпреки че и при него също се регистрира спад - от 1 пункт, само че рейтингът му е 64 %. На второ място по известност е външният министър Зигмар Габриел със 63% утвърждение. Така Ангела Меркел се подрежда едвам на трето място, следвана от вътрешния министър Томас де Мезиер (50%) и баварския министър председател и водач на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер с 40% утвърждение.

Също по този начин спад отбелязва и рейтингът като цяло на федералното държавно управление - едвам 45% от гласоподавателите слагат добра оценка на работата му, което е със 7% по-малко от юли месец. За сметка на това запитаните, които изрично не утвърждават политиката на държавното управление, са скочили с 6%, достигайки до 15%.

Около 39 % от интервюираните дават отговор, че желаят идващото държавно управление на Германия да бъде формирано от блока ХДС/ХСС, като по този начин той остава главната мощ на идните избори. Социалдемократите почакват с един 1% и доближават до 24% от гласовете. Свободните демократи, Зелените и " Алтернатива за Германия " събират по 8%, а Левите - 9% от гласовете.

Подкрепата за главния съперник на Меркел за канцлерския пост, водача на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, обаче е достигнал също своята най-ниска стойност - 33 %, което е спад с 4 пункта спрямо предишния месец.

Допитвенето от тази седмица демонстрира, че при директни избори за Меркел биха дали гласа си 52% от запитаните, а за Мартин Шулц - 30%. Нито за един от претендентите не биха дали своят вот 14% от респондентите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР