Рейн Хол е родена в Германия, но прекарва живота си

...
Рейн Хол е родена в Германия, но прекарва живота си
Коментари Харесай

Защо германска писателка на романи на ужасите избра България за свой дом?

Рейн Хол е родена в Германия, само че прекарва живота си в Англия. За България научава около гласуването на Англия за излизане от Европейския съюз. Тогава за нея страната ни е просто проект Б за нейния живот след брекзит. Но, когато идва тук преди година, се влюбва в България от пръв взор. Избира Хисаря за собствен роден дом и споделя, че ще остане тук вечно.

„ За мен е доста значимо първо да науча български, тъй като пребивавам в тази страна в този момент и е належащо да знам локалния език.

В началото в някои магазини просто гледах картинките на опаковките и се ориентирах кое какво е. Понякога се постановяваше да се обърна и да кажа " Английски или немски, апелирам! ". Отговорът беше: " Не, български, съветски. ".

Най-забавното от всичко са старите дами – " бабите ". Когато и да ми се наложи да изляза, има една или повече баби, които ме стопират и ме питат: " Къде? ", " От къде? ". Когато им споделих, че би трябвало да отида и да напазарувам, те желаеха да надникнат в пазарската ми чанта и да ревизират всичко вътре става ли, не става ли. Също по този начин постоянно ми задаваха въпроси като омъжена ли си, имаш ли другар, на какъв брой години си. Научих се да споделям: " Нямам мъж, имам котки ". Научих се да споделям още: " Аз съм лудата жена с котките ", описа Рейн Хол.

Тя споделя, че в България й липсват единствено градината и е книжният парадайс, които си е основала в дома си в Англия. Самата тя написа по 7 книги на година и досега има над 80, измежду които има сантиментални и хорър разкази, както и бестселър серия със препоръки за млади създатели. Издава ги сама. Грижи се сама и за маркетинга и доставките. Не й е мъчно да го прави в България. Казва, че тук тя получава най-силно ентусиазъм за новите си произведения.

„ Тук обичам да седнал съм в градината или в лятната кухня, толкоз е красиво просто да стоиш там и да пишеш. Правя извършения всяка заран. Харесва ми да се грижа за цветята в градината, да ги следя, да им приказвам.

Прекрасно е да имаш градина и да имаш опция да правиш извършения. Да имаш това уединение измежду слънчевите лъчи. Тук в България видях, че доста къщи имат такива огромни лози. Хората могат да седнат под сянката и просто да се протегнат и да си откъснат грозде. Това е моята концепция за парадайс на земята”.

– Виждам , че си почнала да създаваш своя парадайс . Вече имаш домати…
– Изненадана съм какъв брой добре пораснаха. Всяко едно клонче има 20 пъти повече плодове, в сравнение с би имало във Англия. Фантастични са.

– Можеш да си направиш свежа салата от тях .
Да, само че от време на време просто ги хапвам. Те в действителност имат усет. Във Англия те нямат усет на нищо, само че тези тук имат усет на същински домати. Имам повече домати, в сравнение с бих могла даже да изям. Същото е и с тиквичките.

Това, което в действителност доста обичам в България, са плодовете. На самия градски път има дървета с череши, шубраци с къпини и сливи. И аз мога просто да си ходя и да си откъсна. Във Англия свежите плодове са толкоз скъпи ".

Упражненията, които Рей Хол прави всяка заран са част от древнокитайска лечебна процедура, наречена Чигонг. Използвана повече от 5000 години и е считана за предходник на акупунктурата.

Основна цел на Чигонг постоянно е било насърчаването на дълъг и здравословен живот посредством балансиране на силата в човешкото тяло. Уравновесяването на силата води до релаксирано тяло и спокоен разум, който на собствен ред способства за положително физическо и психическо здраве. Наричат я още лечебна визуализация.


„ Трудно ми е да си показва какъв брой студено е тук през зимата. Тази година ще употребявам за първи път запасите ми от дърва. Винаги като излезна на разходка из парка или в гората си групирам много съчки, които ще са изсъхнали до зимата. Искам да ми е топло и уютно”.

Разходките из града и гората са свързани и с писането й.

„ Намирам България за доста вдъхнивяваща за истории с духове, тъй като има толква изоставени къщи, които са много страховити, само че в това време има и някаква романтика в тях.

Сега пиша серия истории за духове в България. Идеята ми пристигна от тези остарели, изоставени къщи, които в това време са и по този начин сантиментални. За България изоставените къщи са толкоз типични”, показа Рей Хол.

„ Чудя се кой е живял тук и за какво са напуснали къщата. Защо в този момент никой не живее в този момент тук или какво, в случай че някой или нещо живее тук?! Какво, в случай че тук има духове? Ами в случай че е духът на някой, който е живял тук? Може би тук се е намирала масата, тъкмо пред този прозорец и какво, в случай че сега те към момента стоят тук, само че ние не ги виждаме. Какво, в случай че ние не ги виждаме, само че те ни чуват? Всички тези звуци…

Харесва ми да навестявам местата, за които пиша. Обичам да ги разгадавам, да получавам хрумвания и ентусиазъм. Харесва ми да усещам местата за хрумвания и проучвания”.

Така се ражда вдъхновението за писането на всяка една нова история на Рейн Хол. Новата й книга с истории за духове от България ще бъде издадена до края на годината.

Животът в България й носи освен ентусиазъм, само че и сигурност. Казва, че новият й дом й носи успокоение, уют и се усеща предпазена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР