Революционна промяна за минималната заплата приеха депутатите от комисията по

...
Революционна промяна за минималната заплата приеха депутатите от комисията по
Коментари Харесай

Революционна промяна за минималната заплата. Различна за всички

Революционна смяна за минималната заплата одобриха депутатите от комисията по труда, обществената и демографската политика.

На второ четене те гласуваха изменение, препоръчано от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народни представители, с което " минимална работна заплата " се заменя с " брутна минимална работна заплата ".
-->
Това значи, че вместо да е съществена заплата, най-ниското заплащане в страната към този момент ще включва някои спомагателния заплащания като клас прослужено време, само че пък от размера му ще излязат разноските на работодателите за осигуровки, предадоха Българска телеграфна агенция и " Сега ". 

Сега минималната работна заплата за страната се дефинира с разпореждане на държавното управление и е съществена, а не брутна. Т.е. това е сумата дружно с осигуровките, под която месечното заплащане на цялостно работно време не може да пада.

На първо четене в пленарна зала депутатите взеха решение размерът на минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца. Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от " Българска социалистическа партия за България ".

Срещу прибавянето на определението " брутна минимална работна заплата " гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България ". Корнелия Нинова дефинира случилото се в комисията като парадокс. Колегата й и някогашен обществен министър Георги Гьоков сподели, че на процедура с признатото предложение се неодобрява определянето на съответна минимална работна заплата за 2023 година

Ако гласуваният през днешния ден в комисия текст мине и в пленарна зала, това на процедура ще направи най-ниското заплащане за страната друго за всеки чиновник съгласно неговия стаж (заради клас прослужено време), като по едно и също време с това класът ще се анулира за хората, които получават минимална заплата. Става дума за към половин милион работещи у нас.

Присъстващите на съвещанието на обществената комисия синдикалисти предизвестиха с митинги. " Който пипа клас, пада от власт ", подсети Любослав Костов от КНСБ, написа dir.bg.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР