Ревизията на учебниците по история в Македония е неизбежна за

...
Ревизията на учебниците по история в Македония е неизбежна за
Коментари Харесай

Заев: В македонските учебници вече не трябва да пише "български фашистки окупатор"

Ревизията на учебниците по история в Македония е неизбежна за опазване на другарството със съседите, сподели македонският министър председател Зоран Заев в изявление за черногорската медия " Антена-М ".

Попитан дали сполучливата евроинтеграция на Македония значи и " проверка " на учебниците по история, Заев изясни, че когато се приказва за проверка, " би трябвало да гледаме на това най-много като опазване на другарството. Да не използваме думи като " противник ", " сподели министър председателят. Той даде за образец България, за която в учебниците съгласно него може да не написа " български фашистки окупатор " за интервала от Втората международна война като в сегашните учебници. " Би могло да бъде а единствено " фашистки окупатор ", в случай че желаеме да пазим другарството. " Той даде образци и от противоречивите исторически моменти с Гърция.

Заев разгласи, че отношението към България, която е съдружник по пътя към Европейски Съюз и ще бъде " пресдедател на съюза от 1 януари ", би трябвало да е приятелско, тъй като тя е страна сътрудник. За Гърция той сподели, че е нужно казусът с името да се реши и да се търси компромис, тъй като " Македония има автоматизирана покана за НАТО " и може да влезе, стига да реши разногласието си.

Македонският министър председател даде поръчки за промени в учебниците както при визитата си в България през лятото, по този начин и освен това на българския му сътрудник Бойко Борисов за подписването на Договора за добросъседство в Скопие. По-късно през ноември двамата ще управляват междуправителствено съвещание в Струмица.

Според премиера НАТО и Европейски Съюз са единствената опция на Македония и че се чака " жестока реакция от Русия, когато пристигна време за банкет в страната ". Премиерът обаче увери, че е подготвен за " жестоката реакция на Москва ". " Реагираха за Черна гора, ние сме готови, защото моята страна няма опция ", уточни Заев. Той обаче посочи в същото време, че Македония би желала да усъвършенства съдействието с Русия. " Искаме да вземем за пример да продаваме там повече домати, зеле и други аграрни артикули ", съобщи македонският министър председател, представен от МИА и Българска телеграфна агенция.

" Все отново, ние нямаме опция, нашият избор са Европейски Съюз и НАТО ", посочи Заев. Той съобщи, че е подготвен на всичко за реализирането на тези цели, защото няма други благоприятни условия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4589)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР