Ресторантите и кафенетата в Гърция се отвориха предсрочно вчера, 25

...
Ресторантите и кафенетата в Гърция се отвориха предсрочно вчера, 25
Коментари Харесай

Новото нормално за туризма в Гърция - дали ще е достатъчно за икономиката?

Ресторантите и кафенетата в Гърция се отвориха предварително през вчерашния ден, 25 май, откакто страната чака и се приготвя за къс летен туристически сезон, жизненоважен за стопанската система.
Но с разпоредбите за обществено разграничаване, ограничаващи бизнеса до към 50-процентов потенциал, и позволени маси единствено навън, доста притежатели слагат под въпрос смисъла да отворят бизнеса си още веднъж след блокирането от над два месеца.
" Трябва да дезинфекцираме всичко от самото начало... ще би трябвало да наемем в допълнение личен състав, който да чисти преди и следи клиентите..., само че не сме в положение да го създадем ", съобщи притежателят на кафене Вангелис Даскалопулос пред Агенция Франс Прес в Атина. " Не знам по какъв начин ще се оправим ", сподели той и добави, че се раздира сред страха си от вируса и нуждата да поддържа бизнеса си.
В заведенията като неговото се изисква наложително минимално разстояние да е сред 70 сантиметра (28 инча) до 1,7 метра (5,5 фута) сред столовете и се позволяват най-много шест седящи клиенти на маса.
Въпреки опасенията на някои като Даскалопулос, ценителите на заведенията бяха щастливи поради опцията още веднъж да се социализират в тях.
" Радвам се да прекъсна изолацията си през последните месеци и да се срещна персонално още веднъж с другари ", съобщи пенсионерът Джоргос Каравацанис. " Кафенетата в Гърция имат обществено измерение. Там се намира биещото сърце на града ", сподели той.
Три от 10 кафенета или заведения за хранене се чака да останат затворени от боязън за непечеливш бизнес, съобщи Никос Нифудис от Солунската самодейност за кетъринг пред Атинската организация за вести през уикенда. " Секторът е доста угрижен да посрещне завръщането към бизнеса... никой не може да планува какъв брой уверени клиенти ще се върнат в кафенета и заведения за хранене ", сподели той.
" Трудностите са зад тила ни ", съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис пред телевизионната станция Star по-рано. " От 1300 идващи в Гърция от чужбина през последните няколко дни не са открити случаи на ковид ", добави той.
Гръцкият министър председател обаче призна, че се опасява от резултата на рецесията върху междинната класа в страната и реши, че тази година в Гърция рецесията ще бъде сред 5 и 10 %.
От 4 май Гърция прогресивно стартира обновяване на работата на бизнеса, обвързван с туризма след карантината, наложена през март, с цел да се предотврати стопански срив, което може да доближи 13 % от Брутният вътрешен продукт през тази година.
Платените плажове отвориха на 16 май, до момента в който пътуването с ферибот до островите беше позволено от 25 май единствено за гръцки туристи. Целогодишните хотели ще възобновят активността си на 1 юни, последвани от сезонните хотели на 15 юни.
Полетите до Атина ще се рестартират на 15 юни, а до останалите районни и островни летища в Гърция - на 1 юли.
Европейска комисия съобщи, че летовниците могат да бъдат помолени да носят маски за лице в самолетите, както да съблюдават обществените дистанции на плажа и даже да резервират шезлонги преди да употребяват хотелските басейни. Пълните насоки в това отношение си припомнете ТУК!
Първоначално Гърция искаше идващите непознати туристи да се подложат на проби най-малко 72 часа преди пътуването, само че Брюксел не утвърди предлагането. Атина в този момент декларира, че няма да изисква пасажерите да преминат проби за COVID-19 или карантина, само че пробни проби ще се правят за епидемиологични цели.
Навсякъде в Европа терасите на кафенета и заведения за хранене също се отвориха – това се случи за първи път от месеци в Мадрид и Барселона - испанските градове, най-силно наранени от вируса.
Бавария също позволи на прословутите си бирарии да проработят още веднъж. Но и в Испания, и в Германия притежателите се оплакаха, че ограничаващите безвредни дистанции понижават броя на клиентите им и по този метод не ги отдалечават от дъното и евентуалните банкрути.
Още: " Коронавирусът по света: Испания с огромна промяна надолу на смъртните случаи "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР