Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна

...
Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Допуснатата реституция на имоти, като къщата на Яворов, беше огромна грешка

Реституцията на парцели като къщата на Пейо Яворов беше голяма неточност, която страната позволи преди години. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов във връзка новината, че къщата, в която е живял българският стихотворец и бунтовник, е оповестена за обществена обмен от частен правосъден реализатор, оповестиха от партията.

„БСП постоянно е упорствала да не се позволява реституиране на такива парцели, като къщата на Пейо Яворов. Държaвaтa трябвaше дa търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa притежателите. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов?! Този неприятен и неприличен образец би трябвало да е сигнал за ръководещите освен в Столична община. Мисля, че е извънредно време и Министерството на културата да намерения за трайно разрешаване на казуса със собствеността на сходни парцели и запазването на културно-историческото завещание, разяснява Калоян Паргов. – Сега е доста значимо дa бъдaт осигирени средствa, с които къщaтa-музей дa бъде ремонтирaнa, a сбиркaтa – рестaврирaнa“.

Според Калоян Паргов един от най-големите български поети на ХХ век, какъвто е Пейо Яворов, не заслужава сходно безконтролно отношение от следовниците си. Още повече, че при започване на 2018-а беше маркирана 140-ата годишнина от рождението му.

„През 2018-а честваме и 105 години от основаването на Съюза на българските писатели. Предвид тези две годишнини, не можем да допуснем къщата-музей на Пейо Яворов, която е един от културните знаци на София, да бъде продадена на обществен търг от частен правосъден реализатор, разяснява още Калоян Паргов. – С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия настояваме Столичният общински съвет да прегледа отчет с предложение за закупуване на тази къща. След като ръководещите в Столична община харчат толкоз доста средства за ремонт на инфраструктурата, мисля, че ще намерят един милион, с цел да изплатят този знак на културата в града ни. Управляващите непрекъснато настояват, че културно-историческото завещание е значимо и би трябвало да бъде защитавано. Ето, че пристигна миг, в който би трябвало да го потвърдят и с дейностите си“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР