Реставрацията на първото класно учебно заведение в Асеновград - Караалановото

...
Реставрацията на първото класно учебно заведение в Асеновград - Караалановото
Коментари Харесай

Какво се случва с реставрацията на Караалановото училище в Асеновград?

Реставрацията на първото класно образователно заведение в Асеновград - Караалановото учебно заведение, краткотрайно е прекратена поради промяна на плана, оповестиха за Дарик от общинската администрация след питане на медията ни.

Сградата е монумент на културата от локално значение, заради което не е допустимо да се прави каквато и да било реорганизация, без единодушието на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). През предишния август беше даден старт на ремонта, само че се оказва, че той не може да продължи без ново координиране с способените институции. Двукратно е образувана работна група, която да инспектира постройката. В комисията са били поканени и специалисти от Министерството на културата. Огледът е посочил, че се постанова смяна на в началото утвърденото планово предложение, изясни за Дарик инж. Величка Христозова - шеф на " Инвестиционна политика и устройство на територията " в община Асеновград.



Обновеният план за Караулановото учебно заведение община Асеновград е входирала в НИКНК три дни преди началото на 2024-та година. Същият планува презиждане на фасадните стени на втория етаж и създаване на скрита стоманобетонова структура, защото е устан-таовено, че постройката, която е дървено-скелетна, с заряд от кирпич и тухли, е паянтова. Има пукнатини, паднали тухли и са се образували дупки. Видимо прогнили са и отвесните детайли на носещата дървена структура.

Одобреното координиране с НИНКН за Караулановото учебно заведение идва в община Асеновград в средата на февруари. Заради смяната на плана, изпълнителят е показал, че не може да се вмести в в началото избраните финансови параметри. На 15 март последва преустановяване на контракта с него.

Следващата стъпка е оповестяване на нова социална поръчка за избор на реализатор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР