Реставраторите на Държавния Ермитаж възстановиха кафтана на Петър Първи със

...
Реставраторите на Държавния Ермитаж възстановиха кафтана на Петър Първи със
Коментари Харесай

Ермитажът реставрира кафтана на Петър Първи с пари от продажбата на стикери

Реставраторите на Държавния Ермитаж възвърнаха кафтана на Петър Първи със средства, събрани от продажбата на стикери с облика на царя в мрежата " ВКонтакте ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Възстановеното облекло беше показано в границите на Дните на Ермитажа в Центъра за реституция и консервация " Стара Деревна ".

Генералният шеф на музея Михаил Пиотровски изясни, че Ермитажът е употребявал " съвременен метод за набиране на средства ". За пет месеца е събрана сумата, с чиято помощ е станало допустимо да се възвърне костюмът.

" В обществената мрежа " ВКонтакте " стартира разпространяване на стикери, отдадени на Петър Първи. Те се купуваха, разменяха се от потребителите. Беше извоювана много огромна сума пари - 3 милиона рубли, които бяха изразходвани за реституция на един от неповторимите кафтани от дрешника на Петър Първи ", изясни Светлана Адаксина, основен организатор на сбирката в Ермитажа.

Кафтанът, направен в първото десетилетие на 18-и век, принадлежи към групата на " саксонските " костюми на владетеля. Те са ушити по френска мода от най-висококачествен плат, декориран с галони и кожа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР