Ресорното министерство предвижда увеличаване на средствата в бюджета за култура

...
Ресорното министерство предвижда увеличаване на средствата в бюджета за култура
Коментари Харесай

Един сектор с по-голям бюджет през 2024

Ресорното министерство планува увеличение на средствата в бюджета за просвета през 2024, и през идващите години.

Това сподели във Варна зам.-министърът Виктор Стоянов, който взе участие в работна среща с кмета на града Иван Портних дружно с министрите на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и на туризма Зарица Динкова. Акцент на диалога беше развиването на изобретателните промишлености.
-->
“Гарантирам, че през 2024 година бюджетът за просвета ще бъде друг ”, даде обещание зам.-министърът и добави, че ще се заложат стъпки за постъпателен напредък на % от брутния вътрешен артикул (БВП) и за идващите години. Целта е да се нарежда секторът като създаващ добавена стойност, а не усвояващ средства.Според зам.-министърът културният бранш губи готови хора от музеи и галерии поради огромната разлика с финансирането в образованието. " Когато се дава знак на един бранш, че не е влиятелен, се губят хора за десетки години напред ", сподели Стоянов и изрази вяра актуалното държавно управление да има време да поработи, с цел да се направи смяна в тази посока.

Занапред културното ведомство ще работи с всички министерства в България, с цел да се реализира обща визия за развиването на креативните промишлености, а не да се работи на парче, както е било до момента, сподели още Стоянов.

Той изрази удовлетворение, че от Министерството на нововъведенията и растежа дават сигнал, че " всички дружно би трябвало да ребрандираме България, да я сложим на ново равнище, да върнем културата като промишленост с добавена стойност, тъй като тя е доста подценявана. Синергията сред тези два бранша е нужна, с цел да работи за имиджа на страната ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР