Решенията на Европейската комисия ни задължават да влезем в определени

...
Решенията на Европейската комисия ни задължават да влезем в определени
Коментари Харесай

Богомил Манчев, председател на „Булатом“: Ако искаме да бъдем развита държава, трябва да развиваме ядрена енергетика


Решенията на Европейската комисия ни задължават да влезем в избрани емисионни правила. Това ще стане, като се развиват разнообразни източници за произвеждане на електрическа енергия, в това число АЕЦ. Ядрената енергетика би трябвало да се развива, само че и да се търси баланс. Не би трябвало да се опълчва производството на електрическа енергия от един или различен източник, развиването на енергийните мощности би трябвало да става в сходство с визията за развиването на енергетиката в страната.Това съобщи в границите на кръгла маса на тематика „ Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще “, проведена от сп. „ Ютилитис “, ръководителят на „ Булатом “ Богомил Манчев.

Ако приемем, че България ще се развива постепенно, конфигурираните мощности до момента ще ни стигнат. Ако изгоним популацията си, нищо не ни би трябвало, даже и „ Марица Изток “. В същото време виждаме, че е заложен растеж от 3,9% на Брутният вътрешен продукт. Това значи 1% растеж на енергетиката, а това няма по какъв начин да се реализира без развиване на нуклеарната енергетика, без строителството на нови нуклеарни мощности, изясни Манчев.

Според него страната ни би трябвало да си обясни визията и да даде отговор на въпроса дали ще следва пътя на Франция и Англия за отвод от фосилните горива. В същото време ръководителят на „ Булатом “ бе безапелационен, че думите му не значат, че би трябвало да се лишим от силата, създавана от Топлоелектрическа централа. Не бива да се опълчват другите типове за произвеждане на електрическа енергия, а да се търси баланс. Някъде там, в този баланс е и ролята на нуклеарната енергетика, акцентира специалистът.

Ние имаме прозорец от 3 месеца, с цел да решим какво да вършим 3 години, сподели той. Богомил Манчев сложи и въпроса дали, в случай че се реши реализирането на вложения в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и тя се построи (според най-новите европейски условия за огромните горивни инсталации), няма да се наложи незабавно по-късно да се затвори. В този подтекст той уточни, че в случай че страната ни одобри да изгори запасите от въглища и вложи в модернизацията на „ Марица Изток 2 “ сумата от 500 млн. лева, ще добие единствено 2 милиарда тона излъчвания.

Председателят на „ Булатом “ бе безапелационен - с цел да се реши въпроса за развиването на енергетиката през идващите освен 20, а 50 години, е належащо да се съберат всички специалисти и да се вземе рационално решение.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР