Решенията, които предстои да се вземат относно следващата Многогодишна финансова

...
Решенията, които предстои да се вземат относно следващата Многогодишна финансова
Коментари Харесай

Европейските инвестиции до 2030 г. ще имат решаваща роля за жп транспорта

Решенията, които следва да се вземат по отношение на идната Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз имат решаваща роля за развиването на жп превоза в България. Това съобщи заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво на тематика „ Подкрепа от Европейски Съюз за развиването на железопътния превоз в България и Западни Балкани: сегашни благоприятни условия и бъдеща вероятност “.

Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и се провежда от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, в съдействие с Асоциацията на европейската железопътна транспортна промишленост UNIFE. Участие във форума взеха още евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, генералният шеф на UNIFE Филип Ситроен, както и представители на Европейска комисия, бизнеса и други

„ Структурните фондове, Кохезионният фонд и Механизмът за свързване на Европа са съществени източници на финансиране на инфраструктурата в изоставащите райони на територията на Европейския Съюз и България доста разчита на тази поддръжка, с цел да продължи построяването на базовата железопътна инфраструктура “, подчертава Велик Занчев. „ Преди месец МТИТС завърши свое изследване по отношение на нужните вложения за свързване на транспортните мрежи на страните от Западните Балкани и за създаване на коридорите от „ главната “ TEN-T мрежа “, добави зам.-министърът. Той уточни, че общият размер на средствата, нужни за създаване на всички железопътни връзки в района, възлиза на 43 милиарда евро, като от тях обезпечените досега вложения от страните са 8 милиарда евро.

Занчев посочи, че е значимо разширението на жп мрежата на запад от България, следвайки най-големите товарни потоци в района. „ Това ще улесни доста комерсиалния продан в Югоизточна Европа “ добави още той.

В рамките на събитието, с изключение на бъдещите вложения в железопътната инфраструктура, беше разискван и Четвъртият железопътен пакет. Той ще способства значително за развиването и ефикасното действие на Единното европейско железопътно пространство. Чрез него ще се подсигурява висока степен на сигурност, оперативна съгласуемост, както и повишение на конкурентоспособността на железниците.

В Техническия дирек на 4-тия железопътен пакет са заложени основни промени в Европейското законодателство. Предвижда се Агенцията за железопътен превоз на Европейския съюз да бъде централен орган за издаване на документите за сигурност и разрешенията за вид транспортни средства и допускане до пазара. Тя ще извършва и функционалността на систематичен орган за ERTMS и издаване на позволения за въвеждане в употреба на системите за ръководство на железопътния трафик. Ще бъде въведено още обслужване на едно гише, което ще опрости административните процедури.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР