Решението за постоянно присъствие на германска бригада в Литва ще

...
Решението за постоянно присъствие на германска бригада в Литва ще
Коментари Харесай

Писториус: Решението за постоянно разполагане на германски войски в Литва зависи от НАТО

Решението за непрекъснато наличие на немска бригада в Литва ще зависи от НАТО, съобщи през днешния ден немският министър на защитата Борис Писториус в отговор на апелите на балтийската страна за по-голямо наличие на алианса на нейна територия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това не зависи от това кой какво желае - или кой какво желае да даде - а по-скоро от НАТО ", сподели Писториус пред кореспонденти при посещаване на полигона Пабраде в Литва.

От 2017 година Германия командва интернационален батальон от към 1500 военнослужещи в Литва като част от напъните на НАТО за въздържане на Русия от нахлуване против Балтийския район, считан за едно от най-слабите места на източния фланг на алианса.

Берлин също по този начин разполага с бригада от към 3000 до 5000 военнослужещи в подготвеност в Германия с опция при нужда те да бъдат ситуирани в Литва в границите на 10 дни.

Балтийските страни Естония, Латвия и Литва обаче приканват за по-голямо и непрекъснато разполагане на сили на НАТО за отбрана на техните територии, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година Съществуват обаче опасения, че всяко непрекъснато разполагане ще коства доста и ще лиши НАТО от гъвкавостта да реалокира свободно войски на други места по продължение на източния си фланг, отбелязва Ройтерс.

Писториус сподели, че не е ясно дали немска бригада ще бъде ситуирана в Литва за непрекъснато. Всяка сходна стъпка ще изисква построяването на обширна инфраструктура за настаняване на бойците и фамилиите им, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР