Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично.

...
Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично.
Коментари Харесай

Радка Аргирова: Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип

" Решението за отпадането на коронавирус ограниченията не е взето еднолично. Спазихме изцяло метода по който се вземат решенията по отношение на проекта за преборване на петата вълна ". Това съобщи вирусологът и консултант на премиера проф. Радка Аргирова пред.

В него са взели участие здравният министър, доцент Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

" Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията а има, вирусът е тук, доста дребният брой имунизирани хора у нас ни кара да бъдем съществено вглъбени в цифрите, броя на тестванията, задачата е да не изпуснем идната вълна ", съобщи Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали болестта, са към 4 милиона. Това значи, че другите 2-2 и половина милиона към момента са чувствителни към вируса. Евентуална последваща вълна може да има в края на септември. Дотогава ще има релативно успокоение, счита вирусологът.

" Нашето послание към всички е: мощно целесъобразни са нефармацевтичните ограничения - носене на маска, спазвне на разстояние, персоналната хигиена, хигиена на пространствата и проветряване ", прикани Аргирова.

Някои страни като Испания са оповестили COVID-19 за сезонен ресираторен вирус, а други са признали ендемичния му темперамент. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, измежду които е и България, са повода зелените към момента да важат за пътувания, акцентира Аргирова.

" И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и жителите. Не бихме желали всичко това да се повтаря ", съобщи тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР