„Решението Русия да признае независимостта на Донецката и Луганската народни

...
„Решението Русия да признае независимостта на Донецката и Луганската народни
Коментари Харесай

Специално за Lupa.bg от Москва: Руснаците аплодират Путин за ДНР и ЛНР

„ Решението Русия да признае независимостта на Донецката и Луганската национални републики беше единственото вярно, с цел да бъдат предпазени животът и сигурността на жителите на размирните райони “, е мнението на московчанина Фьодор Смирнов. Като него мислят 80% от руснаците – по данни от настоящото социологическо изследване на ВЦИОМ толкоз са жителите на Русия, които утвърждават издадения от президента Владимир Путин декрет за ДНР и ЛНР.

Местните поданици на са съществено обезпокоени за ситуацията на народа на Донбас, който на практика към този момент 8 години се намира в положение на война с въоръжените сили на Украйна. Силно обезпокоени са и управляващите на Русия. Външният министър Сергей Лавров съобщи, че Русия не може повече равнодушно да гледа по какъв начин в Донбас стрелят по съветски жители.

По последни данни в размирния район живеят към 800 000 руснаци и още 1,2 млн. са подали молба за приемане на съветски паспорти.

Жителите на Русия не се боят и от глобите, които започнаха да валят от Запад, откакто президентът подписа указа. Според редовите руснаци ограничаващите ограничения даже са потребни, защото в допълнение ще подтикват родното произвеждане. Освен решението за независимостта на ЛНР и ДНР необятен отклик измежду съветското общество получи и знаковата тирада на Путин, в която той уточни, че в действителност проектант на страната Украйна е вождът и учителят на октомврийската гражданска война Владимир Илич Ленин. „ Съгласен съм изцяло със съжденията на президента, че в действителност Украйна не е съществувала като разбиране до 1917 година и преди този момент територията й е била част от Руската империя “, сподели пред Лупа.бг московчанинът Сергей Сидоров.

Решението на Путин за независимостта на двете републики приветстват освен неговите сънародници, само че и бежанците от Донбас, които през последните дни бяха евакуирани в Ростовска област. Хиляди хора, които дойдоха през последните дни от Донецката и Луганската национални републики по отношение на ескалацията на спора в Донбас, гледаха в понеделник телевизионното послание на Путин. След като той разгласи, че Русия ще признае републиките на Донбас, хората споделиха очакванията си, че това ще донесе мир в родината им, показва ТАСС.

Както по-рано заяви организацията, съгласно последни данни към 80 000 души са влезнали в Русия от ДНР и ЛНР - дами, деца и възрастни хора. Много от тях съумяха да останат при свои другари и познати, останалите бяха настанени във краткотрайни домове в граничната Ростовска.

Както оповестява сътрудник на ТАСС, в едно студентско общежитие в Ростов на Дон беше оборудвана спонтанна кинозала за гледане на речта на президента: столове бяха изнесени към тв приемника, конфигуриран във фоайето, само че нямаше задоволително места за мнозина, по тази причина хората стояха около стените и в прилежащия кулоар. В момента, когато Путин разгласи признаването на ДНР и ЛНР, публиката стартира да ръкопляска, няколко дами се разплакаха. Един от жителите на Донецк сподели, че „ това са сълзи на наслада и сълзи на облекчение “. Не единствено възрастните, само че и децата се вслушаха в думите на Путин. Например шестокласникът Алексей означи, че „ това е моята татковина, всички са обезпокоени, там са останали доста хора – в Донецк, Луганск “. Момчето е евакуирано дружно с майка си и сестра си.

Татяна Василиевна от Ясиновата, град покрай линията на прикосновение сред Донбас и Украйна, докара три внуци в Русия - от пет до 15 години, до момента в който синът и снаха й били принудени да останат в ДНР.

Татяна съобщи, че признаването на ДНР за самостоятелна страна ще помогне за възобновяване на стопанската система на републиката и за изграждане на железопътна връзка. " Нашата станция в Съюз на съветските социалистически републики беше от общосъюзно значение - подобен беше превозът! Но през днешния ден всичко е замразено ", добави Василевна.

Виктория от Горловка също пристигна в Русия с три деца и назова решението, взето от президента на Руската федерация, историческо.

" Най-важното за нас е сигурността, че няма да бъдем бомбардирани. Живеем в пъкъла осем години и това най-сетне ще свърши. Надяваме се, че ще се върнем вкъщи, в страна, която към този момент е спокойна ", уверена е тя.

Има обаче и недоволни от решението за признание на независимостта на двете републики, като това са най-вече крупните предприемачи. Веднага откакто новината пристигна от Кремъл, акциите на огромните съветски предприятия безусловно се сринаха. Само за 24 часа съветските олигарси и членовете на листата на Forbes изгубиха общо над 8 милиарда $. Според изданието най-вече е изгубил президентът на „ Лукойл “ Вагит Алекперов - 946 милиона $. Състоянието притежателя на „ Новатек “ Леонид Михелсон пък се е стопило с 927 милиона $, а това на колегата му Генадий Тимченко - с 906 милиона в зелено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР