Решението на всеки проблем започва с неговото идентифициране.Така преди около

...
Решението на всеки проблем започва с неговото идентифициране.Така преди около
Коментари Харесай

Piñatex - кожата от ананас, която навлиза в модата

Решението на всеки проблем стартира с неговото идентифициране.

Така преди към 10 години специалистът по текстилни кожи Кармен Ихоза посещава Филипините и вижда голям проблем, който е много наболял за цяла югоизточна Азия - отпадъците.

Кармен е стъписана от количествата боклуци от ананас, които отпътуват на боклука и даже не се рециклират. Това я предизвика да запише докторат в Лондон, където прекарва идващите седем години в опити да сътвори нов промишлен материал от ананасовите боклуци.

Така се ражда и кожата Piñatex. Тя е извънредно комфортна, гъвкава и издръжлива, и не се нуждае от обработка с химикали.

Производството на текстилна кожа от животни изисква използването на формалдехид и хром, които постоянно свършват в моретата или реките. И несъмнено, коства животите на милиони животни.

За разлика от памуковите и ленените текстили, Piñatex икономисва на околната среда тонове питейна вода и замърсяване.

Нещо повече - кожата от ананас е страховит метод за елиминиране на боклуци в страни, където ананасите се отглеждат индустриално.

Кожата, основана от Кармен, се продава най-много на бутикови марки и е предопределена за консуматори, които са подготвени да дадат малко повече пари в името на околната среда и устойчивата мода. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР