Решението на Варненския административен съд, с което беше отхвърлена жалбата

...
Решението на Варненския административен съд, с което беше отхвърлена жалбата
Коментари Харесай

Продажбата на 16 общински имота във Варна отива във Върховния съд

Решението на Варненския административен съд, с което беше отхвърлена жалбата на някогашния регионален шеф Благомир Коцев против продажбата на 16 общински парцела, ще бъде атакувано пред Върховния съд. Това разгласи актуалният губернатор Марио Смърков, който прикани позицията му да не бъде употребена в предизборната акция.

„ Позицията ми е образувана след обширен разбор на правосъдния акт, при който водещо е било отстояването на публичния интерес. Отнасям се с огромно почитание към обществените изяви и начинания на представителите на политическите партии, само че пълномощията на регионалния шеф не могат да бъдат употребявани за реализиране на цели, стоящи пред участващите в изборите обединения, още по-малко да бъдат използвани в хода на предизборната акция. Вярвам, че решенията на регионалния шеф са надпартийни и не могат да бъдат присвоявани от никого ”.

В жалбата до Върховния административен съд ще бъде изтъкнато, че на първа инстанция е сложено погрешно решение поради превратно пояснение на понятието „ целенасоченост ”.

„ Изложили сме над пет законови правила, които считаме, че са нарушени с решенията на Общинския съвет, заради което считаме, че тези решения са незаконосъобразни, а не нецелесъобразни. Вниманието на съда при проучването на проблема е ориентирано към неща като процесуална безупречност, които не са обжалвани, заради което решението в претекстовете си е изпълнено с тълкувания в тази посока, а доводите ни за незаконност са прекомерно едва наранени. Поради тази причина и заради редица други, свързани с нарушение на стратегическите документи на Община Варна, считаме, че тези решения следва да бъдат атакувани ”, разгласи старши юрисконсултът на Областна администрация Светослав Василев. Той добави, че поради промяна на съдиите по делото е било отхвърлено настояването за експертиза за капиталовия и градоустройствения капацитет на общинските терени.

Решението за внасянето на тъжба беше оповестено от регионалния шеф Марио Смърков на брифинг, на който участва и предшественикът му Благомир Коцев.

Решението за продажбата на 16 терена с обща повърхност към 140 дка беше гласувано от Общинския съвет на Варна напролет на предходната година. С приходите тях се предвиждаше да бъдат финансирани съответни инфраструктурни планове. Този месец Административният съд в морския град постанови, че жалбата против решението на локалния парламент е неоснователна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР