Решението на турските власти да превърнат византийската гръцка православна църква

...
Решението на турските власти да превърнат византийската гръцка православна църква
Коментари Харесай

Гърция осъди решението на Турция за манастира Хора

Решението на турските управляващи да трансфорат византийската гръцка православна черква „ Христос Спасител " в манастира Хора в джамия е „ безусловно неоправдателно ", съобщи през днешния ден гръцкото външно министерство.

Решението е следващата „ провокация за религиозните хора по света и за интернационалната общественост, която почита паметниците на човешката цивилизация ", заяви „ Катимерини ".

Ще трансформира ли Турция още един от най-емблематичните византийски монументи в джамия

БГНЕС напомня, че през днешния ден беше обнародван декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган, с който се утвърждава решението на Върховния административен съд църквата „ Христос Спасител " в манастира Хора (Карие - тур.) в Истанбул да бъде превърната в джамия.

Манастирът, в който се намира известната църквата, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските стенописи в храма ще бъдат покрити.

Атина приканва Анкара да съблюдава интернационалните условия в региона на отбраната на международното културно завещание и „ да се върне в ХХI век на взаимно почитание, разговор и съгласие сред цивилизациите ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР