Решението на ЦИК да даде възможност на българските граждани в

...
Решението на ЦИК да даде възможност на българските граждани в
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Правилно е в чужбина да може да се гласува с изтекъл документ

Решението на ЦИК да даде опция на българските жители в чужбина да гласоподават с персонална карта или паспорт, чийто период на годност е изминал, е вярно и не основава безпорядък. Това съобщи социологът и някогашен представител на ЦИК Цветозар Томов, съобщи БГНЕС. Повод за неговия коментар са терзанията, изразени от специалисти, че сходно решение може да докара двойни гласувания и безпорядък.

Самото решение на ЦИК от през вчерашния ден гласи следното: „ Избирателите се позволяват да гласоподават и в случаите, когато удостоверяват самоличността си пред СИК отвън страната с персонална карта или паспорт, чийто период на годност е изминал или изтича в интервала след 13 март 2020 година, като не се изисква уверение за издаване на персонални документи по член 263 от Изборния кодекс “.

„ Няма нищо неправилно и смущаващо в това решение. То е вярно, поправя един пропуск в предходното решение 1993, от което не проличава, че хора с изтекли документи могат да гласоподават в чужбина “, сподели той и добави, че главната маса гласоподаватели, които гласоподават отвън страната се дописват в изборния ден. България не разполага с вътрешна информация за местонахождението и адресната регистрация на множеството наши съграждани, живеещи в чужбина.

Решението № 1993 от 5 февруари тази година разказва процедурата за гласоподаване, само че там в него не е добавено, че хора с изтекли документи могат да упражнят правото си на глас и за това се е наложила тази промяна. Ако няма такова решение, това ще ощети доста хора, които не могат да си подменят документите за идентичност по време на пандемията, посочи Томов.

Той счита, че по принцип в чужбина може да се случи двойно гласоподаване. „ Хората там подават една декларация, че не са дали своят вот на друго място, само че нищо не им пречи да го създадат на няколко места отвън страната. Според мен в Турция го вършат, само че това е субективно мнение, което не мога да потвърдя “, съобщи Цветозар Томов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР