Решението на САЩ за свалянето на китайския балон, за който

...
Решението на САЩ за свалянето на китайския балон, за който
Коментари Харесай

Китай: Свалянето на балона от САЩ навреди на междудържавните отношения

Решението на Съединени американски щати за свалянето на китайския балон, за който Пекин твърди, че се е отклонил от курса е " навредило съществено " на връзките сред двете страни, съобщи китайското външно министерство.

Апаратът, който съгласно Вашингтон е бил шпионски балон, е прелетял няколко дни над Северна Америка, което накара Съединените щати да анулират плануваното посещаване на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин.

Вашингтон съобщи, че изтребител го е свалил край крайбрежията на Южна Каролина, поради " недопустимо нарушаване " на американския суверенитет от страна на Пекин.

Пекин стачкува против този ход, потвърждавайки, че балонът е бил цивилен, който се е отклонил от курса, а в неделя подаде публична тъжба в посолството на Съединени американски щати в Китай.

" Действията на Съединените щати съществено повлияха и навредиха на напъните и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските връзки след срещата в Бали ", се споделя в жалбата на заместник-министъра на външните работи Фън.

Той засяга срещата на върха сред президентите Джо Байдън и Си Дзинпин през ноември предходната година.

В изказването се прибавя, че Пекин " обръща огромно внимание на развиването на обстановката " и " си резервира правото да предприеме по-нататъшни реакции ".

Ден откакто представители на Пентагона обявиха, че някъде над Латинска Америка е бил видян различен балон, представители на военновъздушните сили в Колумбия обявиха, че в петък е бил засечен обект с " характерности, сходни на тези на балон ", който е бил " следен, до момента в който напусне националното въздушно пространство ".

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР