Решението на съда в Лайпциг да одобри въвеждането на забрани

...
Решението на съда в Лайпциг да одобри въвеждането на забрани
Коментари Харесай

Съдът в Лайпциг забрани старите дизели, но как ще ни се отрази това на нас?

Решението на съда в Лайпциг да утвърди въвеждането на забрани за придвижване на по-стари дизелови коли в центровете на някои градове може да изнесе казуса със замърсяването на въздуха на изток - към България, Румъния и други източноевропейски страни, написа EuroNews.
Хамбург към този момент стартира да написа съответни текстове по възбраната, като те ще влязат в края на април. Щутгарт и Дюселдорф също бяха посъветвани да обмислят сходна възбрана, а се чака и други немски градове да последват образеца.
Експерти споделят, че смяната на настройките по отношение на дизеловото гориво и рестриктивните мерки, които градовете ще наложат на най-замърсяващите коли, ще накара германците да стартират да продават колите си, които се движат с нафта.
Юлия Полисканова, специалист по качеството на въздуха, споделя, че тези коли най-вероятно ще тръгнат към страни като Румъния, България, Полша и Чехия.
" Ако имате относително нова дизелова кола [в Германия] и към този момент не коства съвсем нищо и знаете, че след няколко седмици няма да може и да отидете с нея на пазар в центъра на града, какво бихте създали? Ще се опитате да се отървете от нея ", споделя тя.
Забраната в Германия е последният епизод от обръщането на страницата и загърбването на дизеловите коли, което се форсира, откакто Volkswagen призна през 2015 година, че е лъгала на пробите за замърсяване.
Париж, Мадрид, Атина възнамеряват да забранят дизеловите коли от центровете си до 2025 година, а Рим - година по-късно. Кметът на Копенхаген желае ограничавания още от идната година. Франция и Англия ще забранят продажбите на коли с мотор с вътрешно горене от 2040.
Но до момента в който в огромните западноевропейски градове има предпочитание за справяне с казуса със замърсяването на въздуха и всички заболявания, които предизвикват той, в източната част на континента тази тематика не е на дневен ред, споделя Полсканова.
" В източна и централна Европа няма зони, в които да е разрешено придвижването единствено на коли с ниски нездравословни излъчвания, или възбрана за дизелови коли ", показва тя. И разяснява, че немските коли е доста евентуално да тръгнат към градове като София или Прага, в които замърсяването ще е реалност през идващите години.
" Смятаме, че би трябвало да бъде оценено какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати, с цел да може градовете в източна Европа да не разрешават регистрирането на тези коли, в случай че не са били поправени ", добавя тя.
Полша, която предишния месец публично наруши разпоредбите в Европейски Съюз за непорочност на въздуха, има едни от най-замърсените градове в блока, в това число Краков, който е номер едно в страната по замърсяване с частици PM10, които са резултат и от дизелови мотори.
Природозащитници в Румъния също се тормозят от резултатите от възбраната в Германия. Четири от пет коли, регистрирани в северната ни съседка през предходната година, са били втора ръка. Там, както и в България, няма по-високи налози за по-замърсяващите коли, което прави страната парадайс за покупка на остарели дизели.
Изтоник: money.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР