Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата

...
Решението на президента да не ходи на клетвата на двамата
Коментари Харесай

Нинова: Решението на президента да не ходи на клетвата е добро

Решението на президента да не върви на клетвата на двамата конституционни съдии е положително. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Нинова напомни, че от левицата са призовали президентът да не върви на клетвата, написа " вести.бг ".

Това е едно положително решение. Промените в Конституцията и изборът на конституционни съдии съгласно нас бяха изначално сбъркани и противоконституционни, по тази причина сме пуснали и своите тъжби до Конституционния съд, тъй че го оценяваме позитивно, разяснява Нинова дейностите на Румен Радев. 

Нинова съобщи, че не престават да имат възражения против избора на конституционни съдии и чакат решението на Конституционния съд (КС) по импортираните от тях тъжби.

Единствено Конституционен съд може дефинитивно да се произнесе по този въпрос. Най-малкото, поради което е нелегитимен, е срокът, защото към този момент има конституционно решение за седем години мандат на конституционните съдии, а те бяха определени за девет години мандат. Разбира се, може да се оспорва и всъщност цялата процедура, добави Нинова, представена от Българска телеграфна агенция.

Нинова бе безапелационна, че отсъствието на президента може да се смята за неполагане на клетва. Тя даде образец с практиката и с прецедента, които има с Росен Плевнелиев, който също е напуснал клетвата и претендентът за арбитър не е съумял да встъпи в служба.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР