Решението на НС, което ангажира правителството с предоставяне на военна

...
Решението на НС, което ангажира правителството с предоставяне на военна
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Решението на НС за военната помощ за Украйна е противоконституционно

Решението на Народно събрание, което ангажира държавното управление с даване на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба интервенция в изпълнителните преимущества на кабинета, съобщи проф. Пламен Киров, началник на Катедрата по конституционно-правни науки в СУ " Св. Климент Охридски " и някогашен парламентарен арбитър, в радиоинтервю. По думите му Конституцията е безапелационна, че общото управление на въоръжените сили се реализира от държавното управление, а не от Народното събрание. Според проф. Киров е сбъркана логиката да се натоварва държавното управление да води договаряния с друга страна, а другата страна да дефинира от какво има потребност и ние да осъществим волята на другата страна. Прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка, безапелационен е проф. Киров. Той посочи, че формулировката " военна ", а не " военно-техническа ", включва и жива мощ, в случай че се наложи.
" Продължава практиката Народното събрание да се изживява като конвент от времето на якобинската тирания в революционна Франция. Депутатите считат, че надали не държат всички лостове на властта и всички влакна на ръководството. Народно събрание не помни, че има разделяне на управляващите ", счита проф. Киров.
Даденото от президента време за съвещания и реализиране на единодушие за образуване на държавно управление е изтълкувано по много преломен метод от политиците, твърди той. " Отговорността е споделена. В процедурата не взе участие единствено президентът, вземат участие и парламентарно показаните партии. Те са актьорите в този политически спектакъл ", акцентира проф. Киров. Той дефинира като странни воплите в медиите по какъв начин те не желали да си приказват. Може би би трябвало да включим патриарха в консултациите, та по някакъв метод да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква богатства дума между тях, иронизира проф. Киров. Той дефинира говоренето за президентска република като политическо, което няма безусловно никакъв смисъл.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР