Решението на Народното събрание да забрани на министъра на енергетиката

...
Решението на Народното събрание да забрани на министъра на енергетиката
Коментари Харесай

Десислава Атанасова е докладчик по делото за дивидента на БЕХ

Решението на Народното събрание да забрани на министъра на енергетиката да разпредели 425 млн. лева дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ) отиде в Конституционния съд (КС). То е оспорено от Министерския съвет.

А делото за конституционосъобразността на възбраната, призната по предложение на петима депутати от ГЕРБ, е разпределено за отчет на Десислава Атанасова, оповестява профилираният уебсайт Lex.bg.

Оспореното от държавното управление решение на Народното събрание гласи: „ Възлага на министъра на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличен притежател на капитала на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД („ БЕХ “ ЕАД), респективно на „ БЕХ “ ЕАД, да не разпределя дял от облагата на „ БЕХ “ ЕАД по годишния финансов доклад за финансовата 2023 година в размер на 425 млн. лева, представляващ разликата сред 1,225 млн. лева (печалба по годишния финансов доклад за 2023 година, след данъчното облагане) и импортирания дял от „ БЕХ “ ЕАД по т. 5б и т. 6а от Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 2023 година, изменено и допълнено с Разпореждане № 3, 4, 5 и 7 на Министерския съвет от 2023 година “.

То беше препоръчано от народните представители от ГЕРБ Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова. И беше признато на 29 март 2024 година с гласовете на всички присъстващи депутати от ГЕРБ (60 души), Движение за права и свободи (31), „ Възраждане “ (32) и Има Такъв Народ (9). Против бяха единствено от ПП-ДБ, а от Българска социалистическа партия се въздържаха.

Вносителите и подкрепилите възбраната акцентират, че през последните години в бюджета са били „ изтеглени “ над 5,4 милиарда лева от облагите на БЕХ, АЕЦ „ Козлодуй “ и НЕК. Според тях, в случай че в този момент страната „ прибере “ 425 млн. лева от БЕХ, това „ ще има извънредно отрицателно въздействие върху финансовата сигурност на бранша и ще сложи под риск неговото обикновено действие, ще направи невероятно осъществяването на вложения и рационализация в бранша, както и реализирането на нови инфраструктурни планове “.

Малко преди този момент Народното събрание взе друго решение, с което разпореди на министъра на финансите Асен Василев да покрие оперативния недостиг от 1 милиарда лв. във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ до 31 март 2024 година Това решение също беше оспорено в Конституционен съд. В опит то да бъде изпълнено, Министерски съвет взема решение да вземе 425 млн. лева от БЕХ, с цел да бъдат импортирани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, само че както излиза наяве, Народното събрание му забрани да го прави.

В настояването си до Конституционния съд от Министерския съвет декларират, че това решение на Народно събрание опонира на правилата на правовата страна, на разделяне на управляващите, за цялост на частната благосъстоятелност, на равнопоставеност на субектите на частна благосъстоятелност в изискванията на пазарна стопанска система и на пълномощието на държавното управление да управлява осъществяването на държавния бюджет.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР