Решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с

...
Решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с
Коментари Харесай

МС: Отменени са ограниченията за диверсификация на ядреното гориво, наложени от кабинета Петков

Решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 година, с което се постановат ограничавания при диверсификацията на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", бе анулирано на вчерашното държавно съвещание, оповестява БНР с позоваване на пресслужбата на Министерски съвет.

АЕЦ " Козлодуй " е стартирала активност по обезпечаване на диверсифицирани доставки на свежо нуклеарно гориво още през 2019 година Употребата на гориво от нов снабдител обаче може да стартира единствено след лицензирането му от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), показват от държавното управление.

Освен обичайният снабдител на свежо нуклеарно гориво за реактори вид ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „ Козлодуй “) – ТВЕЛ от Руска федерация, такова създават и фирмите " Уестингхаус " – Швеция и " Фраматом " – Франция.

" Уестингхаус " създава касети със свежо нуклеарно гориво вид RWFA, които биха могли да се употребяват в АЕЦ " Козлодуй ", в случай че бъдат лицензирани от АЯР. Внедряването на този вид касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ " Курчатовский институт ", който по контракт с АЕЦ " Козлодуй " вкарва данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен надзор. 

В взаимно дружество с компанията ТВЕЛ, " Фраматом " създава касети с нуклеарно гориво, които са цялостен аналог на употребяваните в АЕЦ " Козлодуй ". Ограниченията, наложени в анулираното решение на Министерски съвет от 13 юли 2022 година, свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на процедура биха могли да попречват присъединяване на " Уестингхаус " и изключват опцията " Фраматом " да взе участие в процеса по диверсификация. 

С вчерашното решение на Министерски съвет се обезпечава ефикасна конкурентна среда за съществуващите различни производители на гориво за реактори вид ВВЕР-1000 да вземат участие в процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", без да се прави компромис с сигурността. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР