„Решението на Министерски съвет е „незаконно” и противоречи на „най-малко

...
„Решението на Министерски съвет е „незаконно” и противоречи на „най-малко
Коментари Харесай

Незаконно ли е решението за Пирин?

„ Решението на Министерски съвет е „ незаконно” и опонира на „ минимум три използвани закона. има близо три хиляди отрицателни мнения по въпрос, които би трябвало по закон да бъдат оповестени с мнение на Министерски съвет в отговор, само че не е направено, разяснява Асен Генов в ефира на NOVA. „ Второ, това е нелегално, тъй като нарушава Закона за биологичното многообразие, Закона за запазване на околната среда.”, добави още той.

Решено - втори въжен превоз в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Асен Генов добави, че опашките от коли, които се качват нагоре, са единствено 10 дни в годината. Това е скица, която обслужва олигархичния модел на Банско”, заключи протестиращият. Той е безапелационен, че втори въжен превоз не би трябвало да има, тъй като имало потвърдени нарушавания на концесионера.

Икономистът Владимир Каролев акцентира, че нарушаванията осъществени от концесионера не са за екология, а чисто документални. Той атакува Генов и го упрекна, че „ гледаш Пирин от паветата”. Според него към ски зоната „ две коли мъчно се разминават”.

От друга страна Асен Генов отвърна, че икономистът е в спор на ползи, тъй като има част от хотел в Банско.

„ Банско има безусловно противоречие сред довеждащата до ски зоната инфраструктура, т.е. пътя, и потенциала на лифтовете”, сподели Каролев.

Икономистът разкритикува митингите, които по негови думи се организират от 2002 година. Той сподели, че има десетки правосъдни решения, които потвърждават, че няма никакви нарушавания, а акцията на еколозите е „ политически митинг “.

Еколози блокираха центъра на София

„ От тези 50-100 индивида, които стачкуват, половината са взели участие в избори, седем от тях са били кандидат-депутати”, напомни Владимир Каролев. „ Убеден съм, че има опозиция срещу развиването на зимния спорт”, добави той. Каролев даде за образец Словакия, която има няколко пъти повече лифтове, писти за ски и друга инфраструктура за зимни спортове.
 Протестът на еколозите в София Протестът на еколозите в София
В сряда министърът на околната среда и водите Нено Димов се разгласи за възбрана за достъпа на коли до втория въжен превоз над Банско. Това стана по време на спонтанна конференция онлайн във Facebook, която беше проследена от над 10 000 индивида. Той беше безапелационен, че ще се промени трасето на новия въжен превоз в Банско, в случай че заплашва скъпи дървета.

Променят трасето на новия въжен превоз в Банско, в случай че заплашва скъпи дървета

„ В рамките на спортната зона над Банско могат да се построяват само и единствено спортни уреди - това са лифтът, други уреди и писти “, съобщи екологичният министър Нено Димов.
 нено димов нено димов
Ненов уточни, че има и една зона, в която проектът разрешава само водохващания за питейни потребности, и те са ясно избрани в закона. Министърът разясни още, че в 45% от територията на Пирин са позволени водохващания, а в 2,6 % при съществуването на капиталови планове - спортни уреди.

В изявлението му имаше и някои противоречиви моменти: „ Относно изсичането на вековни дървета, министърът отговори: „ Всеки млад бор може да стане остарял, а всеки остарял - в миналото е бил млад “. Според доста хора, наблюдавали полемиката, доста от неуместните въпроси целенасочени не са били заложени, а за много от останалите не е имало безапелационни причини.



Днес са планувани митинги в 10 огромни града в страната с начален час 18.30. Той е ориентиран против срещу смяната на в този момент настоящия План от 2004 година за ръководство на Национален парк Пирин, който планува увеличение с 4,6 пъти територията с позволено строителство и смяната в концесионния контракт на концесионера, с която се цели "да се узаконят всички нелегално построени уреди в ски-зона Банско ". Според уредниците, решението на Министерски съвет е нелегално.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР