Решението на мажоритарния собственик на "Свилоза" АД - Свищов да

...
Решението на мажоритарния собственик на "Свилоза" АД - Свищов да
Коментари Харесай

Красимир Дачев събира активите на Свилоза

Решението на мажоритарния притежател на "Свилоза " АД - Свищов да изкупи всички акции на производителя на сулфатна избелена целулоза и артикули от нея взриви цената им на "БФБ-София ". А откакто в средата на октомври Комисията за финансов контрол (КФН) върна търговото предложение за доработване, котировките скочиха до десетгодишен връх. Регулаторът желае съществени корекции в офертата на "А.Р.У.С Холдинг " АД (90% от него са благосъстоятелност на Красимир Дачев), който управлява сега 80.67% от капитала на "Свилоза ". Мажоритарят обаче има съглашение за обща политика по ръководството на компанията от Свищов с компанията KBD AS Luxemburg, която има 4 млн. акции. Така общият % на правата на глас в общото заседание на "Свилоза ", следени директно и непряко от "А.Р.У.С Холдинг ", доближава 93.26% от капитала.

Холдингът желае да събере и останалите 6.74% от дребните акционери. Предлаганата цена на една акция е 4.70 лева, а крайната цел е отписване на компанията от регистъра на обществените сдружения. Това значи и прекъсване на търговията с тези бумаги на БФБ, което ще сложи четири хиляди акционери в неспособност да се освободят от тази своя инвестиция - бързо и при пазарни условия, когато те решат.

Още повече, че свищовската компания е измежду най-перспективните, които се търгуват на фондовата борса у нас. А и финансовите й резултати го удостоверяват. Чрез главното си дъщерно сдружение - "Свилоцел " ЕАД, тя е единственият производител у нас на сулфатна избелена целулоза и има структуроопределяща роля в българската целулозно-хартиена индустрия. Нещо повече, сдружението следва амбициозна капиталова тактика за подсилване на лидерските си позиции в този бранш и на Балканите, а и в Европа.

В настоящето търгово предложение обаче има и една измама. Например, "А.Р.У.С Холдинг " управлява повече акции, в сравнение с е оповестил. Според последния лист на акционерите от юни, "Свилоза 2000 " АД има дял от 1.58% от капитала. Мажоритарният му притежател е "Екотекника " ЕООД, само че дребен дял в него държи и Михаил Колчев, който е изпълнителен шеф на "Свилоза ". Отделно и "Екотекника " има акции в свищовската компания - 2.42% от книжата с право на глас. Което значи, че Красимир Дачев може да разчита на още 4% от капитала при гласуването за отписване на "Свилоза " като обществена компания.

Комисията за финансов контрол упорства "А.Р.У.С Холдинг " да изготви оценката й и съгласно сдруженията аналози. Мотивът е, че потреблението на този способ ще докара до по-висока цена по отношение на търговата от 4.70 лева за акция в предлагането, чието издание е краткотрайно неразрешено. Предвид събитието, че активността на "Свилоза " е експортно насочена и огромна част от приходите й от продажби през последните години са осъществени от експорт, на интернационалните пазари тя се конкурира с голям брой предприятия със подобен предмет на активност и сходни създавани артикули. "Доколкото както "Свилоза " АД, по този начин и конкурентните предприятия, осъществят приходите си на едни и същи пазари, всички те са изправени пред едни и същи опасности, надлежно реализират активността си при сходни условия и могат да бъдат признати за сходни сдружения ", отбелязва в мнението си борсовия регулатор.

От "А.Р.У.С. Холдинг " опонират, че у нас няма сдружения аналози, тъй като другите компании създават освен целулоза, а и хартия. Преписката и уточненията по търговото предложение не престават и сега.

Намеренията на търговия предложител са да резервира предмета на активност на "Свилоза " и да усъвършенства продажбите и производството й посредством усъвършенстване на потребителската база и осъществяване на вложения, с които да се понижат софтуерните разноски. Стратегическите проекти плануват също по този начин да се запазят в идващите 5-8 година сегашните количества на продажбите. А според от изискванията на пазарите на целулоза и дървесина, мажоритарният притежател може да диверсифицира продуктовата гама на предприятието с нови артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР