Решението на Конституционният съд, според което правосъдният министър може да

...
Решението на Конституционният съд, според което правосъдният министър може да
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Решението на КС за Гешев поставя в неудобно положение ВСС

Решението на Конституционният съд, съгласно което правосъдният министър може да изиска оставката на основния прокурор, слага членовете на Висшия правосъден съвет в неловко състояние. Това сподели конституционният арбитър и някогашен министър на правораздаването Янаки Стоилов. Според него решението на съвета от юли да отхвърли като неприемливо настояването му за премахване на Иван Гешев в този момент слага под подозрение тяхната подготвеност или допуска преднамереност.

Въпреки че съставът на правосъдният съвет е същият, в случай че в този момент бъде поискано още веднъж освобождението на основния прокурор, не е несъмнено, че резултатът ще е същият, счита Стоилов. Според него доста зависи с какви претекстове сегашният министър на правораздаването ще изиска отстраняването на Иван Гешев.

Министър Надежда Йорданова изясни в серия свои изявления, че са събрани много спомагателни доказателства за това, че настоящия основен прокурор уронва престижа на правосъдната власт и със свои решения даже е направил закононарушения. Във вторник тя съобщи, че допустимо най-скоро Министерството на правораздаването ще приготви и внесе искане за отстраняването на Иван Гешев, напомня „Дневник“. Отражения върху решението може да има и фактът, че този правосъден съвет е към края на своя мандат, като при започване на октомври би трябвало да проработи новият, счита Янаки Стоилов.

Той разяснява и призоваването на разпит на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова. Стоилов изясни, че е добре те да се явят във Върховната касационна прокуратура. „Това е част от по-широк сюжет, двете страни (правителство и прокуратура – бел. авт.) се нареждат. Опитват се да запазят свои позиции“, счита някогашният правосъден министър.

Той предизвести, че с изключение на престъпна, имаме и действителна корупция, която се толерира посредством законодателството и управнически решения. „Призовавам държавното управление да пресече законите, които разрешават такава корупция, като тези, които опрощават отговорности например“, разясни Янаки Стоилов.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР