Решението на Франция да разшири военната помощ за Украйна и

...
Решението на Франция да разшири военната помощ за Украйна и
Коментари Харесай

Британците ревнуват Макрон заради Украйна

Решението на Франция да разшири военната помощ за Украйна и да достави неназован брой колесни танкове AMX-10RC на ВСУ провокира известно неразбиране на Запада. Британските медии едвам не оповестиха разединение в НАТО, защото Париж взе това решение без съвещания. Какво управлява преди внимателния Еманюел Макрон?

Доставката, оповестена от французите, сякаш не надвишава това, което Западът направи по-рано. Бронираните коли бяха изпратени на ВСУ още преди началото на СВО, а AMX-10RC е тежка бронирана кола, въоръжена с оръдие с диаметър на танк (105 мм), само че с релативно ниска мощ.

Въпреки това, доста гордото име „ колесен танк “ ни разрешава да преглеждаме френско-украинската договорка като откриването на кардинално нов стадий във въоръжението на Украйна.

Новините от Париж незабавно ускориха диалозите за доставки в Киев на не колесни, а същински верижни танкове „ Леопард “. Президентът на Украйна Зеленски изисква (именно изисква) такива танкове от март предходната година, а украинският главнокомандващ Валерий Залужни сподели през декември, че „ за победа “ (каквото и да значи това) незабавно се нуждае от 300 танка. Сега тези фантазии последователно се приближават до действителността.

Ходът на Макрон сигурно предизвика ескалация на спора в Украйна и на към този момент рисково обтегнатите връзки на Русия със Запада. Въпросът е за какво му трябваше това на преди внимателния френски водач, класиран измежду „ гълъбите “ на Европейския съюз? Изглежда има две съществени аргументи.

Първо, Макрон поправя имиджа си на последовател на мирното решение на украинския спор със знак „ минус “. На Запад е необятно публикувано мнението, че позицията на Макрон като политик, който желае да договаря с Русия, вреди на позицията му измежду съдружниците от НАТО, където е съвременно да си проукраински и русофобски.

Бившият френски министър-председател Едуар Филип още преди началото на СВО твърди, че околните контакти на френския президент с съветския водят до политически опасности за Париж. А изказванията на Макрон за нуждата от даване на гаранции за сигурност на Русия провокираха вълна от отвращение в Европейски Съюз.

Да не приказваме за самата Украйна, където рядко издание се измъкна от изкушението да направи подигравка по тематиката за честите телефонни диалози на Макрон с Кремъл. Там президентът на Франция е демонстративно недолюбван.

Макрон, в противен случай, желае да бъде обичан. Не единствено в Париж, само че и в Източна Европа, за която Париж има свои проекти. Но какви са аргументите - икономическа и политическа тактика или нуждата френският водач да угажда на егото си? Това е открит въпрос.

Второ, президентът на Франция направи забележителен пробив в неофициалната конкуренция на западните сили за оказване на помощ на Украйна, задминавайки Англия. Във всеки случай това е мнението на създателите на публикацията в английския „ Телеграф “, която се споделя „ Как Макрон лиши водачеството в Украйна от Англия “.

Според британците решенията за доставката на кардинално нови типове оръжие на ВСУ не се вземат независимо, а след координиране с сътрудници, в това число минимум Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия. Но Макрон сякаш е пренебрегнал нуждата от съгласуване на позициите, което е обидило английските управляващи, които влагат големи суми пари в Украйна и търпят обилни неудобства заради това.

Въпреки това наподобява, че английските публицисти ненапълно преувеличават степента на вредите от Макрон върху евроатлантическото единение.

От една страна и преди беше ясно, че доставката на тежка военна техника за управляващите на Украйна е въпрос на време, а не на принцип. По един или различен метод, на Запад, доста преди СВО, Украйна се смяташе за перспективен член на НАТО, което значи, че рано или късно тежка техника в жанр НАТО ще се появи на въоръжение там.

От друга страна, като пробив френският подарък е двузначен.

Все отново колесният танк не е верижен - нито по въоръжение, нито по отбрана, нито по проходимост (въпреки че го превъзхожда по скорост).

И най-после, никой от западните водачи не осъди Макрон. Освен това Съединени американски щати неотложно оповестиха доставката на бойни транспортни средства на пехотата „ Брадли “. Вярно е, че публикуването на проектите на Вашингтон последва незабавно след изказването на Макрон, най-вероятно инцидентно, решението очевидно е взето по-рано.

Във всеки случай се оказва, че позицията в клуба на западните водачи в този момент се дефинира не от икономическата или военната мощност на вашата страна, а от равнището на поддръжка за Украйна. И английските публицисти го одобряват за норма.

Вярно е, че те кардинално отхвърлят да приказват какво ще се случи, в случай че режимът на Зеленски загуби. И във Англия, и във Франция, и в Германия не имат вяра, че залогът за Киев може просто да „ изгори “, а водачът на групата „ другари на Украйна “ ще се трансформира в най-безсмисленото разхищаване, което, както представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, не трансформира обстановката във връзка с задачите на СВО, само че удължава страданието на елементарните украинци.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР