Решението на ДПС очаквано слага точка на нелепия опит на

...
Решението на ДПС очаквано слага точка на нелепия опит на
Коментари Харесай

Доктор по конституционно право разкости ГЕРБ и предложената конституция

Решението на Движение за права и свободи предстоящо поставя точка на нелепия опит на ГЕРБ да подмени публичните диспути с един необразован парламентарен план и самонадеяната самодейност за Велико народно събрание. Това политическо решение на Движение за права и свободи е в отбрана на държавността, демокрацията и високите полезности, прогласени в нашата Конституция. Това сподели докторът по конституционно право Борислав Цеков по Дарик.
Проектът на ГЕРБ освен получи унищожителни оценки от нас, конституционалистите, които съставляваме експертния потенциал по тематиката, само че и явно не може да генерира парламентарно и политическо единодушие.

Една партия, която ускорено губи доверие, няма моралната и социална легитимност да стартира сходни начинания. Подходът на ГЕРБ също така беше и позорен за държавността. Да се подмята сходно недоносче, писано неизвестно от кого и да пращат да се " съветват " по него една заводска инженерка, една лекарка и една счетоводителка, които са некомпетентни по тази тематика. Да бяха попитали най-малко Георги Марков, който е бил парламентарен арбитър, а те и него не са питали дори.

Подобен волунтаристичен метод е международен уникум и демонстрира в каква степен ръководещите нямат действителна самокритика за себе си и за значимостта на конституционната тематика.

Положителното е, че това крушение може би ще отвори очите на обществеността за вредата от отнемането на власт от народа посредством намаляването на броя на депутатите на половина и премахването на необятния народен конгрес - Великото национално заседание. Това са нездравословни и рискови хрумвания, които обслужват олигархията, а не жителите.

И за следващ пьт наблягам - нито един от тежките проблеми на България - корупция, беднотия, управническа непросветеност - не е резултат от Конституцията. И нито един от тях няма да се реши с нова конституция. Могат да се вършат промени, само че добре премислени и, наблягам, след предварителна необятна експертна и политическа полемика. И най-много след реализиране на необятно единодушие. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР