Решаването на структурните проблеми в българската съдебна власт налага промени

...
Решаването на структурните проблеми в българската съдебна власт налага промени
Коментари Харесай

Правосъдният министър: Съдебната реформа изисква и промени в конституцията

Решаването на структурните проблеми в българската правосъдна власт постанова промени в конституцията. Това сподели правосъдният министър Надежда Йорданова по време на първото ѝ чуване пред правната комисия в Народното събрание. Очаквано тематиката се въртеше към обещанията на новите ръководещи за промяна на прокуратурата и търсенето на отговорност от основния прокурор.

Този въпрос стана главен за отпущането на парите за България по Плана за възобновяване, който се финансира от Европейската комисия с почти 13 милиарда лв.. Европейска комисия упорства България да направи нужното за промяната на прокуратурата и най-много да отстрани цялостната недостижимост на основния прокурор.

България ще предложи шефът на прокуратурата да бъде разследван от прокурор, избиран на инцидентен принцип, само че условията за този магистрат към момента се прецизират. Той ще бъде самостоятелен от основния прокурор, а след приключването на следствието ще бъде назначаван за арбитър.

Основна смяна е основаването на опция за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, до момента в който тече следствието против него.

" Да кажа в прав текст – най-хубавият метод на решение на този проблем е изменение в конституцията. Това е най-сигурният механизъм да решим структурните проблеми в нашата правосъдна система ", сподели Надежда Йорданова.

По време на чуването Движение за права и свободи се изяви като най-големия бранител на статуквото. Цветан Енчев (ДПС) изясни, че сме " очевидци на междуинституционална рецесия, междузвездна война сред Министерство на вътрешните работи, основния прокурор и вашето изявление, че ще извършите всичко допустимо основният прокурор да си подаде оставката ". Той изясни, че обществото към този момент не желало да слуша за рецесии.

Йорданова отговори, че упражняването на пълномощията от страна на Министерство на вътрешните работи не е война сред институциите, а израз на правилото, че власт власт възпира.

Тя напомни, че през последните 12 години България настойчиво отхвърля да извърши решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви ", което открива, че българският основен прокурор е недостижим.

През 2020 година следствието за убийството на прокурора Никола Колев още веднъж е спряно. По това време основен прокурор към този момент е Иван Гешев, а някогашният основен прокурор Никола Филчев е разпитан по делото два пъти като очевидец, само че много официално.

" По обществени данни Филчев и до момента е консултант на основния прокурор Иван Гешев. Мой дълг е да не си затварям очите ", сподели още тя.

Йорданова сподели, че " Гешев би следвало да освободи от наличието си правосъдната система, тъй като сме очевидци освен, че не си извършва отговорностите, ами и отмества дебата в неправилна посока ".

" Една от аргументите да упорствам за промяна в прокуратурата е да нямаме нови случаи на такова срамно зашлевяване през лицето на България като глобите Магнитски ", сподели правосъдният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР