Републиканецът Марко Рубио и демократът Джеф Мъркли – член на

...
Републиканецът Марко Рубио и демократът Джеф Мъркли – член на
Коментари Харесай

САЩ на път да приеме Закона за укрепване на отношенията с Тайван

Републиканецът Марко Рубио и демократът Джеф Мъркли – член на Сенатския комитет по външните работи, внесоха още веднъж Закона за подсилване на връзките с Тайван, който съгласно тях има за цел да актуализира американската политика по отношение на островната страна.

Ако законът бъде признат, това би трансформирало статута на оглавяващия Американския институт в Тайван (AIT), който съставлява ползите на Съединени американски щати в Тайван при липса на публични връзки.

Съгласно закона, длъжността шеф на AIT ще бъде изменена на „ представителна “ и назначението ще би трябвало да бъде одобрявано от Сената, каквото е и условието за всички посланици на Съединени американски щати.

Освен това ще се наложи президентът на Съединени американски щати да сътвори „ Междуведомствена оперативна група за Тайван “, състояща се от висши държавни чиновници, които ще показват годишен отчет на Конгреса с детайлности за дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати за възстановяване на връзките сред двете страни.

В допълнение ще би трябвало да се сътвори и Фондация за културен продан с нестопанска цел сред Съединени американски щати и Тайван, която ще работи с локалните държавни управления и просветителни институции за изпращане на американски гимназисти и студенти в островната страна за проучване на китайски език, история и политика.

Законът също по този начин ще задължи държавния секретар да показа на Конгреса отчет за това по какъв начин Съединени американски щати могат да работят с тайванското държавно управление, с цел да открият опция на китайските институти Конфуций, които оферират курсове за образование по китайски език в международен мащаб.

Марко Рубио съобщи, че е горделив, че още веднъж внася този законопроект, който се стреми да актуализира политиката на Съединени американски щати, с цел да отрази по-добре американските полезности, както и актуалната действителност в Индо-тихооеанския район.

В допълнение Мъркли прикани Съединени американски щати да продължи да построява постоянни връзки с Тайван. „ Нека приемем Закона за подсилване на връзките с Тайван, с цел да можем да разтеглим стратегиите за продан, да продължим да насърчаваме значимото присъединяване на Тайван в интернационалните организации и да работим дружно за отбрана на нашия бизнес от китайските закани “, сподели още той.

Законът за подсилване на връзките с Тайван бе импортиран още веднъж от Рубио и Мъркли по време на първата сесия на 117-ия Конгрес. За първи път той бе показан през 2020 година, само че не бе включен в графика на Конгреса в предходния му мандат.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР