Република Северна Македония уведоми държавите-членки на ООН и страните със

...
Република Северна Македония уведоми държавите-членки на ООН и страните със
Коментари Харесай

Северна Македония уведоми официално България за новото си име

Република Северна Македония уведоми държавите-членки на Организация на обединените нации и страните със статут на наблюдаващ в международната организация за новото си конституционно име . То влиза в действие автоматизирано като резултат от сключването и утвърждението от двете страни на Договора от Преспа, оповестява българското министерство на външните работи.

" Официалното име на страната ще бъде Република Северна Македония, което е конституционното название на страната. Краткото име ще бъде Северна Македония ", се споделя във вербална нота, получена в Постоянното посланичество на Република България към Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Страната резервира досегашните си кодове MK и MKD , дадени ѝ от Международната организация по стандартизация (ISO), с изключение на регистрационните табели на транспортните средства . Занапред те ще носят сигнатурата NMK .

Прилагателното, което следва да се употребява за страната, нейните публични органи и други държавни институции, както и за частни институции, които са свързани с страната, учредени са със закон и се употребяват с финансова поддръжка от страната за действия зад граница, би трябвало да бъде съгласно формалното название или късата му форма , т.е. " от Република Северна Македония " или " от Северна Македония ". Прилагателни като " северномакедонски " или " македонски " не може да се употребяват в гореизброените случаи , прецизира документът.

" Македонски " може да се употребява за частни субекти , които не са свързани с страната и държавните институции , не са учредени със закон и не се употребяват с финансовата поддръжка на страната за действия зад граница.

Описаните наименования следва да се употребяват от държавите-членки и от страните със статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации за всевъзможни цели, в това число в двустранните връзки, показва още документът.

С внасянето на формалното съобщение престава да се употребяват наименованията " Македония ", " Република Македония ", " Бивша югославска република Македония ", както и акронимът FYROM/БЮРМ .
 Северна Македония публично уведоми Организация на обединените нации за новото име
Северна Македония публично уведоми Организация на обединените нации за новото име

Представител на Организация на обединените нации разгласи, че ще известят Общото заседание и Съвета за сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР