Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в

...
Република Северна Македония да започне реални преговори за членство в
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят

Република Северна Македония да стартира действителни договаряния за участие в Европейски Съюз едвам откакто бъдат направени промени в нейната Конституция и българите бъдат записани като държавотворен народ. Това се съдържа в предлагането на Френското председателство, което държавното управление изпрати на парламентарната комисия по външна политика. Това сподели депутатът от „ Демократична България " Антоанета Цонева в „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

По думите й планът планува още да се изготви протокол към Договора за добросъседство сред България и Северна Македония, който да съдържа съответни елементи за осъществяването на контракта. Чрез този протокол ще може да се следи дали и по какъв начин се извършва съглашението.

„ Това е невиждано - междудържавни двустранни връзки да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен развой. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата - македонските управляващи и медии ще бъдат следени какво приказват и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде освен България, а целият Европейски съюз. Преговорите за присъединение може да бъдат спрени във всеки един миг, в който се види несъблюдение на контракта ", разясни Цонева.

Тя посочи, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по проблема със Северна Македония. От една страна той признава, че предлагането на Франция е прогрес, а от друга - приказва за изменничество.

„ През миналите години изпуснахме доста, само че през днешния ден имаме на масата предложение, направено след съвещания с нашето Министерство на външните работи. В чуването си пред Народното събрание Генчовска сподели, че постигнатото е най-хубавото, което в миналото е било постигано вследствие на тези старания. Е по какъв начин тогава да приемем тезата, че това е изменничество? Употребата на тематиката за Македония като дъвка, омазването й в катран и лепването на етикета „ изменничество " не работи за разрешаването на казуса. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение - е по какъв начин от една страна те не са удовлетворени, от друга слагаме знак на тъждество с мнението на президента и на Има Такъв Народ. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са удовлетворени и президентът Радев също не е удовлетворен? Нали те не би трябвало да са на една позиция? " попита Цонева.

Относно идния избор на съмнение Цонева разяснява, че е отговорност на министър-председателят да обезпечи болшинство в поддръжка на кабинета.

Тя дефинира митинга след свалянето на Никола Минчев със спонтанните митинги след назначението на Делян Пеевски за началник на ДАНС. „ Това е показателно, тъй като тази нова коалиция изплаща България в предишното. Хората, които се събраха на митингите, усещат с кожата си, че тя праща страната към предишното. И поучавам депутатите, от чието гласоподаване ще зависи това, доста деликатно да преценяват по какъв начин ще излязат на улицата по-късно. Дали ще изпитват боязън или позор? И в случай че едно от тези усеща ги е превзело, да си дадат сметка дали не са загърбили гласоподавателите си. Това, което ще се случи идващите дни, зависи от силата на жителите ", посочи тя.

По думите й единствената опозиционна партия, която знае какво желае и накъде да работи след вероятно рухване на кабинета, е „ Възраждане ".

„ Никой в тази настройка, в тази коалиция „ Ориент експрес " не знае какво желае и накъде води страната. Единственият, който знае какво желае, е Костадин Костадинов. Той сподели в Народното събрание, че тези избори ще бъдат референдум за бъдещето на България в НАТО и Европейски Съюз. Каза и че Македония би трябвало да бъде присъединена към България. С такива екстремистки послания да се отиде на избори, с цел да може единственият човек, който знае какво желае в тази коалиция да бъде Костадин Костадинов, това не го ли намирате за огромен риск? ", попита още тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР