Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални

...
Република Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални
Коментари Харесай

Сийка Милева: Сърбия отвори вратата на обвиняеми за тежки престъпления да избегнат правосъдие

Република Сърбия отвори вратата на обвинени за тежки трансгранични престъпни закононарушения да избегнат правораздаване. Това сподели Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Повод за изказването ѝ е, че прокуратурата сезира европейски институции за това, че управляващите в Сърбия  не са изпълнили отговорностите, които страната е поела, подписвайки Европейската спогодба за екстрадиция. Главният прокурор Иван Гешев осведоми Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския парламент РобертаМецола за дейностите на сръбската страна.

По силата на конвенцията страните имат ангажимент да обезпечат ефикасни и бързи дейности по процедурите за екстрадиция. Освен това, подписвайки документа, страните се задължават да подобрят юридическото съдействие между тях по наказателноправните въпроси, сподели Милева.

В съответния случай, прокуратурата бе известена, че две от обвинените лица по делото „ Nexo “, по отношение на които има издадени Европейски заповеди за арест и са оповестени за интернационално търсене в Шенгенската осведомителна система, са кацнали на летището в Белград с полет от Дубай, уточни представителят на основния прокурор.

Тя напомни, че още същия ден сътрудниците ѝ от отдел „ Международен “ при ВКП, на съображение на Европейската спогодба за екстрадиция, са изпратили незабавно посредством Интерпол и до сръбските управляващи преводи на сръбски език на молбите за оповестяване за интернационално търсене и краткотрайно задържане на обвинените.

Въпреки това сръбската страна не е изпълнила задължението си по интернационалния контракт и не е подхванала незабавни дейности за краткотрайно задържане на търсените лица. По този метод обвинените за управление и присъединяване в проведена незаконна група за изпиране на пари, данъчни закононарушения и компютърни измами, осъществени на територията на България, Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови, са избегнали наказателна отговорност у нас, сподели Милева. Според нея сръбските управляващи е следвало да приложат правния механизъм на Европейската спогодба за екстрадиция.

Прокуратурата на Република България показва вяра, че разговорът сред двете страни ще бъде усъвършенстван. Това не е първият път, в който българската прокуратура отбелязва усложнения по приложението на Европейската спогодба за екстрадиция от страна на Република Сърбия, уточни представителят на основния прокурор

Тя напомни, че отправеното през лятото на 2014 година искане на България за изгонването на обвинения за банкрута на Корпоративна комерсиална банка Цветан Василев не получи отговор в продължение на години, което е невиждано.

Бившият банкер към този момент девет години обитава на територията на Република Сърбия, което евентуално се дължи на това, че зад него стои зловредното съветско въздействие и на негови връзки с съветски олигарси. Това е и повода да не може да се стигне до истината за източването на четвъртата по величина банка в България към този момент близо десетилетие, сподели още Сийка Милева.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР