Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република

...
Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република
Коментари Харесай

Преговарящите са получили 5 варианта за ново име на Македония

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие). Това по неофициална информация са имената, съдържащи се в предлагането на Матю Нимиц - медиаторът, избран от Организация на обединените нации да води договарянията сред Гърция и Македония за името.
По информация на македонската медия МКД те с били показани по време на среща сред договарящите от Гърция и Македония Адамантиос Василакис и Васко Наумовски. Въпросната среща беше извършена в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Ако бъде определено някое от предложенията, западната ни съседка ще може неофициално да се назовава Нова Македония, Северна Македония и така нататък без „ Република”. Това важи и сега - формалното име на страната е "Бившата югославска република Македония ", само че в интернационалната общественост постоянно е наричана просто "Македония ".
Имената, както е обяснил самият Нимиц след срещата, са нова композиция от негови остарели хрумвания, които към този момент са познати на обществото. Той е коментирал, че чака и Атина, и Скопие, да прегледат предложенията.
Съобщава се също, че предлагането по какъв начин публично да се назовава езикът е „ македонски”.
От македонското държавно управление към този момент нямат коментар по отношение на предлагането на медиатора в договарянията. От там обявиха само, че са ангажирани с решаването на казуса, който Гърция има с името „ Република Македония”.
Решаването на разногласието сред Атина и Скопие е значимо изискване Гърция да спре да се опълчва на участието на Македония в НАТО и Европейски Съюз.
Спорът за името на Република Македония съществува от оповестяването на независимостта на страната. От тогава съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща невиждана опозиция от страна на Гърция. Според гръцките политици името „ Македония “ е обидно за гърците и провокира комплициране и морална щета за Гърция. Според Атина потреблението на това име за страната оставя усещането, че Македония е единствено Скопие и всичко, обвързвано с това име му принадлежи. Чрез правото си на несъгласие Гърция не позволява признаването на самостоятелната страна под това име. Заради този проблем Организацията на обединените народи (ООН) и Европейският съюз признават страната, употребявайки „ краткотрайното “ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бившата югославска република Македония) и в доста публични и интернационалните документи се употребява това име.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР