Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен

...
Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен
Коментари Харесай

Беларус: Действията на НАТО и рискове за сигурността ни принудиха да позволим руски ядрени оръжия

Република Беларус е подложена на невиждан политически, стопански и информативен напън от страна на Съединени американски щати, Англия и техните съдружници от НАТО, както и от страните-членки на Европейския съюз през последните 2 години. Това се споделя в коментар на Министерството на външните работи на Беларус, който бе пратен до медиите по отношение на оповестеното от Владимир Путин известие, че двете страни са се споразумели за разполагането на тактически нуклеарни оръжия.

Вчера Европейската комисия (ЕК) съобщи, че проектите на Русия да разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус водят до рискова ескалация на напрежението и че „ ще има следващ отговор “.

Затова през днешния ден Министерство на външните работи в Минск обосновава взетото решение от управляващите в страната.

„ Тази директна и груба интервенция във вътрешните работи на самостоятелна страна, ориентирана към смяна на геополитическия курс и смяна на вътрешнополитическия строй на Беларус, директно опонира на отговорностите, поети от обособените страни, подписали Меморандума за гаранции за сигурност по отношение на присъединението на Република Беларус към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие (ДНЯО). Едностранните насилствени ограничения в политиката и стопанската система са съпроводени с увеличение на територията на прилежащите страни-членки на НАТО на военния капацитет в непосредствена непосредственост до границите на Беларус. С оглед на тези условия и произлизащите от тях законни опасения и опасности в региона на националната сигурност, Беларус подхваща насилствени ответни дейности за подсилване на личната си сигурност и отбранителна дарба “, се споделя в известието.

От ведомството твърдят, че военното съдействие сред Беларус и Русия се реализира в строго сходство с интернационалното право.

„ Обучението на беларуски водачи, способни да ръководят самолети със характерни муниции, модернизацията на такива самолети, както и разполагането на нуклеарни бойни заряди на територията на Беларус, без да се предава на Минск надзор над тях, както и достъп до съответните технологии, по никакъв метод не опонират на наредбите на член номер I и номер II на ДНЯО. Освен това, това не е нещо ново в областта на военното съдействие сред неядрената и нуклеарната страни.

В НАТО от дълго време съществува практиката на „ взаимни нуклеарни задачи “, самолетите на страните-членки на Алианса са сертифицирани за полети с нуклеарно оръжие, приготвя се летателен състав за такива „ задачи “, организират се съответните учения. На териториите на европейските страни-членки на НАТО се съхраняват над 150 единици тактическо нуклеарно оръжие на Съединени американски щати, готови са над 250 самолета за вероятното им потребление.

Беларуската страна е уверена, че на мястото на конфронтационната реторика и развихрящата се серпантина на конкуренцията във въоръжаването би трябвало да пристигна градивен и взаимно оправдателен разговор, ориентиран към подсилване на архитектурата на световната и районната сигурност, многостранните механизми за разоръжаване, неразпространение и надзор над въоръженията, включително и в нуклеарната сфера. За това призовавахме и продължаваме да призоваваме всички наши сътрудници “, се отбелязва в изказването до медиите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР