Религиозни храмове в цялата страната получиха възможност за нов живот

...
Религиозни храмове в цялата страната получиха възможност за нов живот
Коментари Харесай

Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас се реставрират с евросредства

Религиозни храмове в цялата страната получиха опция за нов живот през тази година. Те се реставрират със средства по европейски стратегии и по този начин като се изключи че се връща остарелият им искра, те се съхраняват за поколенията и стават по-привлекателни за поклонници и туристи. Сред знаковите обекти, по които сега се работи, са Кремиковският манастир и църквата „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Бургас, оповестяват от районното минитерство. Сградата на синагогата във Видин пък ще бъде преобразена в културен център, в който ще има и място за ритуали на еврейската общественост. Инвестициите в тях са от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ и други ръководени от Министерство на регионалното развитие стратегии.

След строително-ремонтните и консервационни действия в един от най-старите храмове – Кремиковският манастир „ Св. Вмчк. Георги Победоносец “, той ще се трансформира в нравствен център на Софийска област. В манастира ще се направи ремонт на покрива и дренаж на намиращата се в двора му средновековна черква „ Свети Георги”, в която се пазят едни от най-старите фрески в Европа. Ще се извърши също социализация на археологическите разкопки в региона на светата обител. Ще се построи северно манастирско крило, в което ще има информативен център „ Софийска Света гора”, музейна експозиция с интерактивно съоръжение, представящо 40-те средновековни манастира към София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Проектът включва и отделяне на манастирски работилници, които ще са отворени за гости. Ще се обособят и ателиета за разпространение на обичайни за мястото занаяти. Планирани са и пространства за летни училищен лагери, на които с младежите да се организират беседи по вероучение, музика и изкуство, както и нови отшелнически килии, стаи за нощувка и други.

В Бургас се прави фасадна консервация и реституция на постройката на храм „ Св. Св. Кирил и Методий “. Каменните ѝ повърхности се почистват от наслоени атмосферни замърсявания и реставрират. Декоративни детайли, първичният релеф и визия на фасадата ще бъдат възобновени.

Един от знаците на Видин – синагогата,

от някогашен еврейски молитвен дом ще се трансформира в културен център и ще носи името на огромния художник Жул Паскин. Сградата на втората по величина синагога в страната е издигната през 1894 година. Тя ще бъде реставрирана в истинския ѝ тип, в който е била до 1950 година, с цел да се трансформира в многофункционална зала за разнообразни културни събития, изложения, концерти, конференции и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР