Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков излезе с официално становище

...
Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков излезе с официално становище
Коментари Харесай

Лъсна истината за заплатата на ректора на Югозападния университет! Не е 16 хиляди лева, а...

Ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков излезе с публично мнение по отношение на тиражираните информации за заплатата му от последните дни, която бе оповестена, че е 16 хиляди лв. месечно. Данните бяха взети от декларацията му, в която той е вписал,че за 2019 е получил 190 хиляди лв.. Но това е обща данъчна основа, а не заплата, написа " ".

На уеб страницата на университета той е написал следното:

В последните дни в някои национални и районни медии се появи информация, обвързвана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски " и положението на университета. Нямаше да взема отношение, в случай че информацията касаеше единствено личността Борислав Юруков, само че изявленията внушават погрешни изказвания, свързани с институцията Югозападен университет "Неофит Рилски ". Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, чиновниците и сътрудниците от страната и чужбина.

Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или различен метод бяха включени в тези осведомителни излъчвания са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, претенденти за ректор на последния избор. Това явно демонстрира кой конструира и продуцира по този начин наречената "новина ".

Размерът на месечната ми заплата бе показан по извънредно манипулативен метод, като се употребява общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, която не се образува само от месечното ми трудово заплащане.

В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лева и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.

Подчертавам, че през интервала на мандата 2015-2019 година общо заплатата ми за работата като учител и като ректор е в размер на 4800 лв., и е избрана с трудовия ми контракт, подписан от ръководителя на Общото заседание - проф. Иван Мирчев, в сходство с условията на настоящото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, без значение, че заплатите на всички останали преподаватели и чиновници се покачиха два пъти в посочения интервал.

Неоснователни и погрешни са изказванията на проф. Апостолов, че разпоредбите за организацията на работната заплата са засекретени, както и изказванията на проф. Стоилов, свързани с финансовото положение на университета, неналичието на консумативи и материали за преподавателите и чиновниците, и насаждането на боязън и закани към хората.

Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в сходство с условията на Закона за висшето обучение. В университета в никакъв случай не е спирало приемането на писалищен материали, като това се реализира по открит ред, който обезпечава добра отчетност и отговорно консумиране на средствата.

Югозападният университет е едно от висшите учебни заведения с максимален временен излишък през годините. Независимо от това, че демографската рецесия сви броя на обучаваните студенти във всички висши учебни заведения, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време - 1,7%, както и това, че преподавателите и чиновниците в Югозападния университет имат може би най-високите обществени придобивки от всички висши учебни заведения, преходният излишък в края на мандата беше повишен. Да се приказва за липса на пари в университета е изцяло безпочвено.

Манипулативни са и изказванията за закани в университета. Напротив, след 2015 година бе възобновен плурализмът, разговорът и спокойната работна атмосфера. Това беше доказано в изявленията на сътрудници по време на Общото заседание в края на мандата.

Свободата на словото е конституционно открита във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде справедлива, а не тенденциозна, и да показва обстоятелствата такива, каквито са.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР