Рекордното обезщетение от 462 000 евро ще трябва да плати

...
Рекордното обезщетение от 462 000 евро ще трябва да плати
Коментари Харесай

Рекордно обезщетение от 462 000 евро трябва да плати България заради къща в Пловдив!

Рекордното обезщетение от 462 000 евро ще би трябвало да заплати България на притежателите на една от най-красивите къщи в Стария град на Пловдив - Павлитовата или Синята. Това е решил съдът в Страсбург по делото "Ченгелян и други против България ", сподели пред "Сега " юрист Михаил Екимджиев, който представляваше седмината жалбоподатели пред Европейския съд по правата на индивида. Преди повече от година съдът в Страсбург е признал нарушаванията - на правната сигурност и на правото на всеки спокойно да се употребява от собствеността си. Съдът обаче е дал 4 месеца за съглашение. 
След като такова няма, е присъдено и компенсацията. Част от него е за пропуснатите изгоди, друга част е за цената на парцела, приспаднати са подобренията, направени от страната. "Синята къща " е оповестена за монумент на културата с национално значение през 1949 година През 1966 година е национализирана. На притежателите е платена отплата. В началото на 90-те години някогашните притежатели желаят от кмета на Пловдив да им върне къщата. Той отхвърля и хората завеждат дело. През октомври 1998 година Върховният административен съд дефинитивно признава реституционните им искания. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лева и на тяхно име са издадени нотариални актове.
Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България ", които владеят парцела, отхвърлят да го изоставен. Така през 2003 година наследниците подават ревандикационен иск против тях. След 4 години развой през май 2007 година Върховният касационен съд (ВКС) излиза с дефинитивно решение. с което де факто анулира реституцията. Така въпросът стига до Страсбург.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР