Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на

...
Рекордно поскъпване на храните на прага на есента. Цените на
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване на храните на прага на есента

Рекордно повишаване на храните на прага на есента. Цените на главните артикули, които купуваме, са се повишили доста през последната година, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
Според специалисти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов растеж в комерсиалната мрежа.
Към началото на септември най-вече са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50% – като олиото, да вземем за пример. При плодовете и зеленчуците най-сериозен по отношение на същия интервал на предходната година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август неочакван растеж от близо 33% беше регистриран и при международните цени на храните.
Само за месец цените на съвсем всички артикули, които Ангелина Иванова поставя в количката, вървят нагоре. От началото на август храните, които купува, на едро, нарастват приблизително с над 7%, а по веригата – до щанда – растежът е още по-голям. Разликата Ангелина към този момент усеща и по джоба.
Седем седмици поред цените на храните на едро вървят нагоре, удостоверяват и от Комисията по стоковите тържища и борсите.
Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а безспорен рекордьор през последната година е олиото.
През последния месец разноските за развъждане на плодове и зеленчуци също порастват, само че към този момент производителите сами поемат разликата на пазара.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР