Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта

...
Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта
Коментари Харесай

Рекордно ниски нива на безработица отчитат у нас

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта регистрират 4.8%.

В бюрата по труда са регистрирани към 160 000 души. Експертите споделят, че за първи път у нас има толкоз малко публично регистрирани безработни.



Най-високите равнища на безработица са регистрирани в областите Видин, Враца и Монтана. На противоположния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.



Сред най-търсените служащи на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други експерти в преработващата индустрия.



63-годишният Христо Казаков е със приблизително обучение. Цял живот е поправял коли. Няколко пъти е оставал без работа. Назначаван е по стратегии за претовареност, субсидирана от страната. До скоро още веднъж бил незает за към година. Не може да се пенсионира,защото не му доближават 5 години стаж.

От 20 дни към този момент работя. 2 години ще бъда тук. Ще диря способи да докарам и другите.

Най-често в бюрата по труда се записват хора със приблизително обучение, без подготовка на възраст над 48 години.



За едно работно място в другите области се конкурират сред 5 и 9 души, споделя Иво Иванов - шеф на отдел в Агенцията по заетостта.

Не всички свободни места, обаче са привлекателни за търсещите работа.

Има и места, които остават трайно незаети. Особено в по-непривлекателни, нископроизводителни браншове, като строителство, добавя Иво Иванов - шеф на отдел в Агенцията по заетостта.

Ограничителните ограничения поради ковид не са се отразили на пазара на труда.

Не оказа значително въздействие върху растежа на безработицата. Процесите на прекъсване и затваряне. От лятото на тази година всеки месец е рекорден по невисок брой регистрирани безработни.

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че възможните съкращения в държавната администрация следващата година няма да се отразят отрицателно на трудовия пазар у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР