Рекордно ниска безработица от 4.4% в страната през ноември отчита

...
Рекордно ниска безработица от 4.4% в страната през ноември отчита
Коментари Харесай

Над 23 700 души са останали без работа през ноември

Рекордно ниска безработица от 4.4% в страната през ноември регистрира Агенцията по заетостта.

Отбелязва се, че това е най-нискaта стойност на индикатора за този месец от съществуването на административната статистика на институцията. На годишна база също продължава да се регистрира спад, който за този ноември е 0.4%.

По данни на организацията в края на месеца записаните безработни в бюрата по труда са общо 145 431, което е повишаване с 3 444 лица повече по отношение на регистрираните през октомври.

През ноември са регистрирани нови 23 744 безработни , което е с 1 738 по-малко от предходния месец и с 906 лица по-малко по отношение на записаните през ноември 2021 година Други 609 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.
 230 000 души останаха без работа от началото на годината
230 000 души останаха без работа от началото на годината

Новорегистрираните безработни от средата на октомври са два пъти повече от постъпилите на работа

През ноември са почнали работа 11 416 безработни. Работа посредством бюрата по труда откриха и 255 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия - 19,2%, следват тези в търговията - 13,4%, хотелиерството и ресторантьорството - 6,1%, държавното ръководство - 5,3%, строителството - 5,8% и други.

787 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 267 по стратегии и ограничения за претовареност и 520 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Други 377 безработни и заети лица са включени в разнообразни образования, а 664 са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 8 439 . Най-много свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (28.9%), следват търговията (13.6%), държавното ръководство (10.2%); образованието (8.1%), хотелиерството и ресторантьорството (7.7%) и административните и спомагателните действия (7.0%).

Най-търсените от бизнеса специалности през ноември са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; продавачи; личен състав полагащ грижи за хората; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; водачи на МПС и преносими съоръжения; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; преподаватели; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР