Рекордно ниска безработица от 4,2 на сто през юни отчете

...
Рекордно ниска безработица от 4,2 на сто през юни отчете
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица у нас

Рекордно ниска безработица от 4,2 на 100 през юни регистрира Агенцията по заетостта. Това е най-ниската стойност, достигана до момента, откогато Агенцията мери нивото й. В бюрата по труда са регистрирани 138 799 души или с близо 32 000 души по-малко спрямо май.

Спрямо май 2022-ра година понижението на нивото на безработицата е с 0,3 процентни пункта, а на годишна база по отношение на юни предходната година - с един процентен пункт.

Започналите работа безработни през юни са 22 744, или със 7 865 повече по отношение на май.

Доходите на младите по-нестабилни от тези на възрастните

Продължаващото смъкване на безработните по отношение на предходния месец се дължи главно на стартиралите районни стратегии за претовареност, обясниха от Агенцията по заетостта. Чрез тях общините си обезпечават нужната работна ръка за екологични и комунални действия, а тази година бизнесът получава и поддръжка за наемане на служащи, с цел да преодолее икономическите и обществените последици от Covid-19.

 istock istock
Най-търсените от бизнеса специалности през юни са служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и превоза, както и личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги, служащи по събиране на боклуци, машинни оператори и други.

Доклад: Условията на пазара на труда в България се утежниха

Преобладаващо свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (20,2%), следват хотелиерството и ресторантьорството (14,2%), търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (8,0%), административните и спомагателните действия (4,6%) и обучение (4,5%).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР